Лошата седмица на Xiaomi стана още по-лоша, след като в четвъртък още инвеститори се втурнаха да продават колкото се може по-скоро.

Акциите на компанията паднаха с 4.1% в търговията преди обед в Хонконг, увеличавайки тридневния си спад до 17%, което изтри 6.3 млрд. долара от пазарна стойност на компанията, пише Bloomberg.

Анализаторите от Goldman Sachs Group и China International Capital са поредните, които намалиха ценовите си цели за акциите на китайския производител на смартфони. Те се присъединиха към 5 други компании, които намалиха ценовите си цели през тази седмица.

Акциите на компанията вървят стабилно надолу от борсовия си дебют

Акциите на компанията вървят стабилно надолу от борсовия си дебют

Милиарди акции на Xiaomi бяха отключени за продажба след изтичане на шестмесечния период на блокиране, последвал борсовия дебют на компанията. Това даде възможност на множество акционери, които досега можеха само да наблюдават как акциите изгубиха 14 млрд. долара от пазарната си стойност, да се включат в разпродажбата.

Големият брой извънборсови сделки показват, че някои от тях са се възползвали от възможността да се освободят от акциите си, въпреки че ценните книжа на Xiaomi са далеч от цената на 17 хонконгски долара при първоначалното им предлагане.

Това може да се дължи на факта, че акционерите, които притежават част от Xiaomi от по-ранните кръгове за финансиране на компанията, могат да приберат значителна печалба, като продадат разблокрианите си акции.

Най-богатите и могъщи хора в Китай влагат парите си в Xiaomi

Най-богатите и могъщи хора в Китай влагат парите си в Xiaomi

Производителят на смартфони се радва на подкрепата на китайските бизнес лидери

Около 3.9 млрд. акции, закупени в кръг от финансиране през 2010 г., струват около 2 хонконгски цента, докато други 2.2 млрд., закупени през същата година, струват около 9 хонконгски цента, според данните на Sinolink Securities.

Анализаторите намаляват прогнозите си за печалба и продажби за Xiaomi, заради забавянето на пазара на смартфони в Китай и засилващата се конкуренция от страна на компании като Huawei Technologies.

Борсовият дебют на Xiaomi беше едно от най-очакваните първоначални публични предлагания за 2018 г., като отначало се очакваше компанията да бъде оценена на 100 млрд. долара. Пазарната стойност на производителя на смартфони спадна до около 30 млрд. долара.