Турските власти провеждат преговори с 10 държави, сред които Украйна и Венецуела, за вземане под аренда на обработваеми земи. Предвижада се тези площи да се отглеждат култури като слънчоглед, рапица, царевица, памук, захарна тръстика, люцерна, ананаси, манго, авокадо и други, пише вестник "Хюриет", като се позова на изявление на министъра на селското и горското стопанство на страната Вахит Къръшчъ.

Идеята е в чужбина да бъдат отглеждани култури, които по климатични и други причини е невъзможно или много трудно да бъдат произведени в самата Турция, при това целта е част от тях да бъдат и продавани на външните пазари, информира sinor.bg.

Турция очертава план за износ на зърно без да се махат мините от украинските пристанища

Турция очертава план за износ на зърно без да се махат мините от украинските пристанища

Има тежки преговори както с Русия, така и с Украйна, казват от турска страна

"Турция задоволява вътрешното си търсене на селскостопанска продукция, но ако става дума и за износ, то трябва да вземем под аренда земя в чужбина. За износ трябва да заминава съвременна продукция", изтъква Къръшчъ.

Според изданието преговори за вземане на земи под аренда се водят и с държави от Латинска Америка и Африка. С пласиране на реколтата ще се ангажират частни компании.

4-те държави, които имат повече земеделска земя от Русия

4-те държави, които имат повече земеделска земя от Русия

Тя е два пъти по-голяма от Канада, а е едва 5-та в света по този показател, 25% от обработваемата земя в света е в Китай

От вестник "Хюриет" посочват, че въпросът за аренда на земи със селскостопанско предназначение е бил обсъден при скорошното посещение в Турция на президента на Венецуела Николас Мадуро. От министерството на селското стопанство на южноамериканската страна тогава предложили на Турция под аренда 400 хил. хектара обработваеми земи.

"Като произведете 100 килограма пшеница, вземете 70 и ни оставете 30, това ни стига", цитира "Хюриет" думите на венесуелския министър на селското стопанство Вилмар Кастро Сотелдо.