Американската компания Uber Technologies Inc. публикува първия си доклад за прозрачност, в който описва подробно информацията, изисквана не само от американските правоприлагащи органи, но и от страна на регулаторите в страната.

Фирмата, която предлага услуги за поръчване на превоз чрез мобилно приложение, заяви, че в периода между юли и декември 2015 г. е предоставила информация за повече от 12 милиона пътници и шофьори на различни органи в САЩ, предаде Reuters.

Частната компания, оценена на над 60 милиарда долара, заяви, че агенциите са искали информация за пътувания, заявки за превози, райони на качване и слизане на пътуващите, тарифи, превозни средства и водачи.

Uber посочи, че е получила 415 молби от правоприлагащи органи, като е успяла да предостави данни в близо 85% от случаите. Голяма част от тези искания са били свързани с разследвания за измама или употреба на откраднати кредитни карти.

Американската компания не оповести данни относно искания за информация в други държави.

Междувременно вчера Uber пусна услугата си в аржентинската столица Буенос Айрес и околните райони, което породи протести от страна на таксиметровите шофьори, предаде The Argentina Independent.

Към момента услугата няма разрешение да оперира в Аржентина. Транспортният министър Хуан Хосе Мендес потвърди пред TN, че Uber не е регистрирала никакви автомобили в Буенос Айрес. Той добави, че разкритите коли на разкритите коли на Uber, които предлагат услугата незаконно, ще бъдат конфискувани.

Самата компания базира законосъобразността си на гражданския и търговския кодекс на Аржентина, който твърди, че е допустимо превозването на хора в частни превозни средства от една дестинация до друга.