Чистата загуба на General Electric Co. през третото тримесечие достигна $22,81 милиарда в сравнение с печалбата от $1,32 милиарда за аналогичния период на миналата година, става ясно от прессъобщението на GE.

Тримесечните приходи на GE се понижават с 4%, до $29,57 млрд., докато осреднената прогноза на анализаторите бе слаб на продажбите - до $30,77 милиарда.

Огромната загуба се дължи на отписването и преобразуването на активи в енергийния сектор, свързани с разделянето на GE Power на две части. Първата ще обедини продуктите и услугите на General Electric в сферата на газовата генерация. Във втората отиват активите на GE във всички останали области, вкл. атомната енергетика, паровите турбини и технологиите за пренос на електроенергия.

Анализаторите вече сравниха новата структура на GE Power с отделянето на нискокачествените активи в банковата сфера в т.нар. bad bank.

В третото тримесечие GE Power съкращава приходите си с 33%, до $5,7 милиарда. Операционната загуба е $631 млн. при печалба от $464 млн. за същия период година по-рано.

В поделението за възобновяеми енергийни източници GE Renewable Energy се наблюдава ръст на приходите от 15%, до почти $2,9 милиарда, като продажбите на оборудване за вятърни централи скача с 37%.

Оборотът на самолетостроителното поделение на компанията - GE Aviation, през юли-септември се увеличава с 12% до $7,48 милиарда. Благодарение на скочилите с 35% поръчки, производство на двигатели за нискофюзелажни самолети значително увеличава обема си.

В петролно-газовия бизнес GE отчита увеличение на приходите със 7%, до $5,67 милиарда. Доходите на компанията в сегмента на медицинското оборудване (GE Healthcare) почти не изменят - $4,7 млрд., а тези от транспортното машиностроене се понижават с 2%, до $932 милиона.

General Electric загуби $500 милиарда от пазарната си капитализация от 2000-а насам

Половин трилион долара загуба: Гигантът, който се стопи със сума, колкото икономиката на Белгия

И въпросът е какво го очаква в бъдеще

Започвайки от следващото обявяване на дивидентите (декември 2018 г.) GE съкращава тримесечното изплащане от 12 цента до 1 цент на акция. Компанията очаква таза мярка да й донесе икономии от около $3,9 млрд. годишно.

В последно време General Electric изпитва значителни трудности, а нейната капитализация се съкрати с почти на 45% за последните 12 месеца, до $98,2 милиарда.