Обикновено Северозападна България се смята за по-слабо развита икономически. А според статистиката, там безработицата сред населението в различни периода е по-висока от средната за страната. Обаче когато се работи компетентно и се намери пазарна ниша за продукцията (в страната или за износ), то успехът не закъснява. Това се е случило с видинското предприятие "Технически компоненти България" ЕООД.

Компанията произвежда компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация. Също така и в различни степени - от развойна дейност до серийно производство, голямо разнообразие продукти, намиращи приложение в различни уреди, автомобилна, медицинска и други индустрии. "Технически компонент - България" ЕООД - Видин е основана във Видин през 2005 г. и от 2008 г. оперира в построения за целта завод. Продукцията на фирмата е изцяло за износ. Град Видин бе избран, предвид локацията на две граници и наличните транспортни коридори, каза за money.bg Мартин Петров, управляващ директор на "Технически компоненти - България" ЕООД.

През 2008 г. за изграждане и закупуване на земя, сгради и оборудване са инвестирани над 3 млн. лв., а до момента сумата надхвърля 6 млн. лв. Оборотът на фирмата за 2021 г., базиран на разходите, ще надхвърли 3,2 млн. лв., прогнозира Петров. Той допълни, че голяма част от тази сума влиза в местната икономика под формата на заплати, данъци и услуги към локални и български компании.

Кой регион изпревари Видин по най-ниски заплати у нас?

Кой регион изпревари Видин по най-ниски заплати у нас?

Забавяне заради корона вируса променя икономическата карта на страната

Нещата обаче не потръгват изведнъж. През 2008 г., когато производствената сграда на предприятието е завършена, производственият процес започва с малко разнообразие на технически по-елементарни продукти и устройства, и с персонал от около 25 човека. Постепенно портфолиото на предприятието се разраства значително. Сега фирмата произвежда над 500 продукта и техните вариации, вкл. такива с висока сложност. Съответно производствените процеси се усложняват и постоянно се усвояват нови.

"В момента произвеждаме много комплексни продукти, които преминават всички фази: от насищане, машинно/ ръчно запояване, нанасяне на покрития, до автоматично тестване, програмиране и финален монтаж в готов за клиентите вид", каза Мартин Петров. "Броят на персонала ни достигна 140 човека, като паралелно растяха уменията и способностите на служителите ни", разказа управляващият директор на фирмата за money.bg. По думите му, през последните две години търсенето на продуктите на "Технически компоненти" значително и в пъти надминава производствения капацитет, затова в момента се "прави всичко възможно капацитетът да бъдат увеличен до максималния потенциал на сградата и оборудването".

Търсят се поне 100 нови служители

От 1 ноември предприятието е преминало и на непрекъснат режим на работа, като това дава възможност за наемането на още 100-130 служители. Основна работна сила и "гръбнак" на производството са т.нар. "монтажници на електронни компоненти". Според разчетите на ръководството, има необходимост от поне 100 нови работници за тази позиция, като е възможно да бъдат назначени и до 130. Има необходимост и от още няколко сервизни техници и технолози. "В региона няма компания с подобна дейност, съответно няма как да очакваме и кандидати с опит. Но пък има и изключения - вече имаме няколко наети служители, както и няколко в процес на наемане, идващи от същите производства от Пловдив, София, Ботевград, но родени или имащи връзка с Видин", разказа Мартин Петров.

Той поясни, че фирмата е изготвила за новопостъпилите "кратка, но ефективна обучителна програма, с продължителност 3-4 седмици". По време на обучението, работниците са със сключени и декларирани трудови договори и получават съответното за позицията заплащане и допълнителни услуги и придобивки. Помолен да обясни по-подробно как върви процесът по набиране на персонал в "Технически компоненти - България", предвид спецификата на региона и на търсените технически позиции, управляващият директор на фирмата разказа за срещаните трудности.

"Каолин" инвестира €80 млн. в най-модерния завод за силициев пясък в Европа

"Каолин" инвестира €80 млн. в най-модерния завод за силициев пясък в Европа

Компанията ще изгради и нов соларен парк край Ветово

Тенденцията към обезлюдяване на региона през последните десетилетия и малкото инвеститори водят до това, че напускат региона не само млади хора, търсещи по-добро образование, но и хора, прекарали по-голямата част от живота си във Видин, в търсене на поминък се местят в други части на страната. Освен това, икономическият профил на Видинския регион е такъв, че не са много предприятията, занимаващи се с производство на продукти от областта на електрониката или автоматиката (какъвто например е регионът около Пловдив).

Стартово възнаграждение от над 1000 лева

Това обуславя липсата на подготвени технически кадри на пазара. "Ние обучаваме и развиваме хората си в ход. Това ни коства доста усилия и време", коментира Мартин Петров. Той конкретизира, че много от кандидатстващите за работа първоначално се "стряскат" от сложността на процесите, но, по думите му "нещата не са толкова сложни, и стига да имат желание, хората много бързо се научават". Твърдението му се подкрепя и от факта, че между 140-те души, работещи във фирмата, преобладаващата част идват от други бизнес сектори, вкл. от шивашката индустрия и дори от сектора на услугите.

Що се отнася до очакванията на работниците и служителите за възнагражденията и социалните придобивки, те не се различават особено от тези в други сектори, т.е. общо взето са "високи". Не случайно стартовото възнаграждение за техническия персонал в "Технически компоненти" е около и над 1000 лева, с перспектива да расте. За да стане това обаче по-бързо, са необходими повече квалифицирани и образовани специалисти, които да работят върху иновации в производството, върху нови продуктови ниши и усвояването на нови технологии. Което от своя страна ще доведе до по-голяма конкурентоспособност, нови пазари и нови инвестиции.

Българската "Кимкооп Холдинг" инвестира 7 милиона лева в нов завод за оптика край Пловдив

Българска компания за оптика откри завод за 7 милиона лева в Пловдив

Компанията планира да наема до 120 специалисти

Директорът на предприятието сподели в аванс, че в скоро време ще бъдат обявени и няколко инженерни свободни позиции, които са за високообразовани специалисти с опит.

"Истината е, че за да се движим прогресиращо с очакванията на работниците и служителите, трябва производителността на труда да се увеличи", смята директорът на предприятието. "Имаме нужда от мотивирани, образовани хора, повече иновации, и разбира се инвестиции, които да ги подкрепят. Вярвам, че ние сме една от компаниите, които допринасят за инвестициите, макар и с малки стъпки, съответстващи на мащабите ни", посочи още Мартин Петров.