Японска компания и университетът в Киото обединиха сили за създаването на първите сателити, направени от дърво, пише BBC. Надеждите са, че първите ще бъдат произведени още през 2023 г.

Sumitomo Forestry вече е започнала проучвания относно растежа на дърветата и употребата на дървен материал в космоса. В рамките на партньорството ще бъдат правени и експерименти с различни видове дървесина в кътчета на земята с екстремни температури и околна среда.

Причината за експеримента се крие в натрупването на все повече космически боклук. Дървените сателити ще изгарят в атмосферата, когато жизненият им цикъл приключи - вместо да се реят завинаги около Земята.

"Притеснени сме от факта, че сателитите, които влизат отново в атмосферата на Земята, изгарят и оставят дребни частици, които остават в горната част на атмосферата в продължение на години", казва японският астронавт и професор в университета в Киото Такао Дои. "В крайна сметка това ще засегне околната среда на Земята".

Sumitomo Forestry, част от Sumitomo Group, която бе основана преди над 400 г., ще работи по създаването на дървен материал, който да е устойчив на значителни температурни промени и слънчевата светлина.

Експерти отдавна предупреждават за растящата заплаха космическият боклук да започне да достига отново Земята. Тази заплаха расте заедно с увеличаващия се брой сателити, изстрелвани в орбита. Към момента около Земята има почти 6 хил. сателита — и около 60% от тях вече не работят.

Според Euroconsult до 2030 г. ще бъдат изстрелвани по почти 1 хил. сателита годишно — което означава, че до 2028 г. в орбита ще има около 15 хил. от тях.

Японска компания планира 350-метров небостъргач от дърво

Японска компания планира 350-метров небостъргач от дърво

Високата сграда ще бъде построена в Токио, но това няма да се случи скоро