Платформата за стрийминг на филми Quibi обяви, че ще прекрати дейността си и ще започне да разпродава активите си, посочиха от самата компания. Новината идва само шест месеца след като тя стартира дейността си.

Причината за нейният крах е невъзможността да се конкурира срещу лидерите в отрасъла - Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ и Apple TV. "Светът се промени драматично откакто Quibi стартира и нашият бизнес модел повече не е валиден", каза основателят на платформата Джефри Катценберг в изявление.

По думите му неуспехът на компанията не се е провалила заради липса на усилия. "Ние използвахме всички възможности, които имахме", допълни главният изпълнителен директор Мег Уитман в писмо до служителите на Quibi. Според нея вероятно или тази идея не е била особено добра, или дейността на компанията е започнала в неподходящия момент.

Netflix превзема и Африка

Netflix превзема и Африка

Компанията вече има над 190 милиона абонати в световен мащаб

Бизнес моделът, за който те говорят, включваше стриймването на филми и новини в десетминутни емисии, като основният таргет на компанията бяха хората в движение, които трябваше да плащат 5 долара месечно за нормалната услуга или 8 долара месечно, ако искат тя да няма реклами.

Новината за провала идва въпреки факта, че Quibi събра финансиране в размер на над 1,8 млрд. долара, основно от холивудски студия за филми. Стартът на платформата беше на 6 април, когато хората бяха затворени по домовете си.

От тогава досега сред популярните предавания, излъчвани по Quibi, бяха Most Dangerous Game с Лиъм Хемсуърт и Кристоф Уолц и Chrissy"s Court. От старта си постъпленията на платформата бяха в размер на 3,3 млн. долара.

Каква е тайната зад успеха на основателя на Netflix?

Каква е тайната зад успеха на основателя на Netflix?

Нетното богатство на Рийд Хейстингс се оценява на 5,1 милиарда долара