По време на интервю за работа, за която позиция - както и самата компания, изглеждат наистина предизвикателно бъдещо работно място, кандидатът внимателно трябва да подбира изразите, които употребява по време на интервюто.

Ако работодателят пожелае кандидата за част от колектива му, то има няколко грешки, които бъдещият служител трябва да избегне, за да не отреже предложението си за работа.

Ето и кои са четирите начина, чрез които кандидатът може да стъпи накриво, а тях подбра изданието Forbes.

Безумни искания

Когато сте напът да станете част от екипа на дадена компания, това е една от грешните стъпки, които могат да отрежат подписването на договора.

Например искането на голям период от време за отпуска, настояването да започнете работа след шест седмици или твърдението, че трябва да се трудите само от вкъщи са част от тези безумни искания.

Продължително мълчание

Мълчанието не винаги е злато, както и в случаите, когато сте на крачка от мечтаното работно място. Ако получите оферта, то не трябва да оставяте бъдещия работодател да чака отговор прекалено дълго.

Докато пазите мълчание и обмисляте предложението, мениджърът може да хареса някой друг кандидат за позицията.

Водене на битка за надмощие

Да дърпаш конците не е най-доброто решение. Започването на битка за надмощие с организацията е бизнес тактика, но не винаги е удачна.

Някои мениджъри биха започнали да си похвърлят топката с вас, но други ще предпочетат по-скоро да се насочат към друга кандидатура, вместо да преговарят и да се съобразяват с вашите изисквания.

Тест на миналото

Предложението за работа може да се изгуби много лесно, ако кандидатът не премине през различните тестове за проверка на миналото като образование, предишна длъжност и т.н.

Затова много добре преглеждайте кандидатурата си за неточна информация, преди да пуснете документните си.