В света на управлението на таланти високоефективните служители са много важно нещо. Умни, гъвкави и талантливи, проучване на Gartner сочи, че те полагат 21% повече усилия от останалите и имат 75% шанс да успеят в роли, които са от решаващо значение за представянето на бизнеса и в да станат част от лидерските екипи.

Но как да разберете дали вашата организация ви вижда като такъв служител?

"Това може да бъде сложно", казва Марк Ефрон, директор на Talent Strategy Group - консултантска група за управление на таланти. Според нейните проучвания само 40% от компаниите съобщават на значимите си хора, че са идентифицирани като такива.

Ако работодателят ви не споделя ясно какво мисли за вашата работа или потенциал, Fast Company ви представя 4 показателя, които да индикират, че вероятно сте от категорията на топ служителите:

1. Често ви поставят разнообразни задачи

Разгледайте дадените ви задачи. Заети ли сте? Получавате ли предизвикателни проекти? Искат ли повече хора да си сътрудничат с вас? Това са признаци, че вероятно работодателят ви ви вижда като топ изпълнител, споделя Кери Олрих, изпълнителен директор на консултантската компания за човешки ресурси Abbracci Group. Фирмите "не поставят хора, които не се справят добре или не сa с ценни качества за изпълнението на значими проекти", казва тя. Но, ако просто се занимавате с по-натоварена работа или сте преместени в роля, в която не ви се дават възможности за растеж, това е лош знак, добавя Кери.

Олрих казва, че е нормално ценните служители да бъдат местени често. Ако на вас се гледа като на "човек, който може да оправя нещата" и можете да решавате проблеми, е нормално компанията ви да ви добавя към екипи, които се борят с такива предизвикателства. Тези решения е възможно да ви карат да се чувствате зле, защото тъкмо, когато нещата вървят по-гладко, вие сте преместени в проблемна ситуация. Но Олрих споделя, че "Това е знак, че вашата компания има висока оценка за вас".

Какви качества търси в служителите си Уорън Бъфет?

Какви качества търси в служителите си Уорън Бъфет?

Най-важен е интегритетът

2. Mнението ви е търсено

Добър знак е и когато хората търсят вашите съвети и се вслушват в това, което казвате, споделя Рандал С. Питерсън, академичен директор на Leadership Institute към London Business School. Новините за вас са още по-хубави, ако хората, които са на по-високи позиции в компанията се интересуват от това, което мислите.

Комбинацията от това да си сътрудничите с нови хора и да ви се дават лидерски роли със сигурност ще доведе до нови възможности за растеж, добавя Питерсън.

3. Провеждат обучения и инвестират във вас

Въпреки че изглежда, че когато ви се провеждат допълнителни обучения е знак, че компанията вижда във вас потенциал, е добре да погледнете по-задълбочено, за да се уверите дали е така, споделя Питерсън.

То може да е просто нещо, което трябва да се случи по програма или да е индикатор, че трябва да се подобрят уменията ви в определени области. Погледнете внимателно съдържанието на обучението, за което сте избрани. Ако хората са на по-високи позиции от вас, вероятно сте в листата със значими служители.

Компаниите често правят инвестиции в растежа на талантливите си служители, казва Ефрон. Той добавя, че ако имате ментор, избрали са ви за такъв или са ви включили в специализирани програми, това са добри признаци.

4. Получавате повече обратна връзка

Подобно при обученията, ако изведнъж започнете да получавате повече обратна връзка, не е непременно показател, че сте виждани като служител с висок потенциал. Може да означава, че шефът ви смята, че се нуждаете от подобрения в определени области. Конструктивната обратна връзка от някой старши, особено, ако ви дава конкретни указания за това, върху което трябва да работите, като цяло е добро нещо, казва Рандал.

Ако обаче тя е твърде хубава, това може да е знак, че човекът, който ви я споделя не е истински заинтересован от вашето развитие. Ако пък отзивите са прекалено негативни, може да е индикатор, че той не вижда достатъчно потенциал във вас да се подобрите или просто иска да ви изгони от организацията.

Компаниите, които искат сериозно да задържат ценните си кадри, обикновено им предоставят комбинация от възможности, ресурси и подкрепа за развитие. Вглеждайки се и анализирайки внимателно действията на работодателя ви, може да добиете по-ясна представа за това как той гледа на вас.

Amazon инвестира $700 милиона, за да обучи 1/3 от служителите си, а те могат да си търсят нова работа

Amazon инвестира $700 милиона, за да обучи 1/3 от служителите си, а те могат да си търсят нова работа

Компанията влага по $7000 долара на човек