Хората напускат работата си по различни причини, но често това се дължи на твърде взискателни началници, неразумни срокове и прегаряне.

Когато един лош ден на работното място се превърне в модел, това може да е сигурен знак, че основният проблем е самата работа - и вече няма какво да се спечели, ако останете.

Ето някои често срещани признаци, че е време да започнете да мислите за смяна на обстановката и търсене на нова работа.

1. Осъзнавате, че сте подценени

Ниските заплати са основната причина хората да решат да се откажат от работата си, според проучване на PayScale 38 000 анкетирани.

"Несъответствието между заплатите на жените и мъжете все още е актуално. Заплатите трябва да съответстват на нашия професионален принос и когато не са, ние се чувстваме подценени ", казва Кени Домингес, експерт по работното място, цитиран от huffpost.com.

Ако сте убедени, че не трябва да очаквате увеличение в близко бъдеще на настоящата си позиция, Домингес съветва да се свържете с приятели и колеги за помощ. Може би те ще предложат работа, която може да ви подхожда.

Колкото по-дълго стоите в тази позиция, толкова по-вероятно е да се подценявате. Това може да повлияе върху цялостното възприемане на вашата професионална кариера. На този фон самочувствието ви може да спадне и вие ще започнете да се възприемате така, както мениджърът или компанията ви виждат.

Снимка 304733

Източник: iStock

2. Твърде много се очаква от вас

Когато дадена компания вярва, че служителят трябва да е на разположение денонощно, това е знак, че компанията не е напълно загрижена за благосъстоянието на служителите и поддържа култура на нездрав работохолизъм . В този случай е необходимо да промените мястото на работа възможно най-скоро.

"Лидерите са много по-заинтересовани от това да обслужвате компанията, отколкото да получавате нещо от компанията", казва Лиза Остин, лицензиран психолог и треньор. "Този ​​тип организация, която има култура на прегаряне, е много опасна за професионалистите, тъй като често оставят в живота без нищо друго. След дълъг период при такива условия може да бъде трудно за служител да направи следващата стъпка и да си намери нова работа.

3. Работата отнема твърде много от вашата енергия

Прегарянето е състояние на хроничен стрес на работното място, което води до отчуждаване и цинизъм по отношение на професионалните ви задължения.

В резултат на това през цялата седмица тези хора мислят само за уикенда, за да се дистанцират от неприятното усещане по време работа. След края на работния ден пият или играят видеоигри, или си губят времето в други безцелни занимания, за "успокояване от днешната болка".

За да определите дали това прегаряне е свързано с професионалните ви ангажименти , трябва да проследите честотата и причината за вашите симптоми.

Снимка 330164

Източник: iStock

4. Работата ви причинява физичeски стрес

Ако страдате от безсъние, мускулни болки, мигрена и други симптоми на стрес, това вероятно са признаци, че работата ви е токсична. Експертите на Нuffpost по организационно поведение вярват, че преумората, липсата на автономност и икономическата несигурност могат да създадат вредна работна среда, от която трябва да се отървете, вместо да се опитвате да се справите.

"Ако сте стигнали до момент, в който се страхувате да отидете в офиса, определено е време да си отидете от тази компания. Въпреки че работата може да не е единствената причина за това състояние, нито едно от тях не си струва здравия разум и психическото благополучие ", препоръчва Мелани Дени, треньор по кариерно развитие.

5. Не можете да бъдете себе си на работа

Необходимостта да се преструвате постоянно на някой друг, за да имате успех в работата, може да се отрази негативно на вашето психично здраве.

Среда, която насърчава лицемерие и преструване в името на успеха, може да повлияе негативно на вашето самочувствие, вече не знаете кой сте в същност. Някои хора преминават от топли и грижовни отношения към манипулативен и безмилостен стил на професионални взаимоотношения.

"Ако чувствате необходимост постоянно да коригирате поведението си заради одобрение от шефа, това не е честно спрямо вас", казва Дени. - Не можете да давате 100%, ако не сте това, което сте. Има много компании, които наистина възприемат индивидуалността и откритостта на своите служители. Потърсете такова работно място. "

Снимка 350518

Източник: iStock

6. Отегчени сте

Ученето ни държи мотивирани и липсата му често е знак, че сте надраснали работата си. "Работа, която не ви позволява да почувствате собствения си професионален и личен растеж, само предизвиква скука", отбелязват специалистите в тази област.

Ако чувствате, че правите едно и също нещо всеки ден, това може да е знак, че е време да продължите напред и на друго място.

7. Мечтаете за смяна на дейността

Ако сте запалени по нещо, което не е свързано с настоящата ви позиция, вероятно сте готови за голяма промяна в професията.

"Един от важните признаци е чувството за неспокойство", казва Рамона Ортега, основател на платформа за финансово управление "Моите пари, моето бъдеще".

"Интересът ви към нещо друго ви принуждава да правите изследвания, да четете за това, да посещавате групи за срещи. Когато започнете да изследвате различни източници за нова кариерна посока, това обикновено е сигнал, че сте готови за промяна", смята Ортега.

Снимка 387444

Източник: iStock

8. Изпитвате тревожност

Вслушайте се в тази част от себе си, която се чувства "изключена", когато сте на работа.

"Слушай себе си. Ако имате чувството, че нещо не е наред и не ви е спокойно, това означава, че трябва да помислите за промяна, казва журналистът и медиен магнат Опра Уинфри. "Трябва да се успокоите и да се запитате:" Каква е следващата стъпка? "

Претеглете плюсовете и минусите, за да видите дали напускането е правилният ход. Оценете емоционалното си състояние и доколко то се влияе от професионалната сфера.

"Разбира се, повечето хора не харесват работата, но тя има и някои хубави аспекти. Това може да са колеги, офис или възможности за кариера в компанията, казва Ортега. "Но когато се чувствате неудобно през повечето време на работното място, може да е време да си тръгнете."