Ако прочетете която и да е автобиография, всички сме прекрасни, отговорни, трудолюбиви и т.н. Специалистите по човешки ресурси обаче добре знаят, че човек няма да напише лошо за себе си. Затова в интервюто за работа те залагат капани. А в интерес на търсещия назначение е да ги заобиколи, все пак целта е да си намери подходящата за него работа.

Ето някои типични клопки, за които трябва да внимавате, ако искате да получите желаната работа:

1. Мълчание. Прост и ефективен трик. Отговорихте на въпроса, а представителят на компанията нарочно мълчи. И започваш да разказваш нещо за да избегнеш неловкото мълчание. Изключително вероятно е да изпуснеш и споделиш ненужна информация.

2. Прекалена любезност. На интервюто се отнасят към вас толкова приятелски, че ви се приисква да кажете цялата истина за себе си, с твърде лични подробности. Ако възникне такова желание, осъзнайте се навреме, че не сте в кафене с приятел, а в офиса на потенциален работодател.

6 важни качества, които работодателите търсят при интервю за работа

6 важни качества, които работодателите търсят при интервю за работа

Съветите на Бонита Стюарт вицепрезидент в Google от 15 години

3. Провокация. Нека да си послужим със следния пример. Да кажем, че служител по персонала казва: "Виждам, че нямате абсолютно никакъв опит в програмата "АВС". Ако това не е отговаря на истината, вие ще бъдете възмутени, ще нарушите психологическия си баланс. Това иска вашият "враг" в събеседването, за да оцени реакциите ви.

4. "Неразбиращ" работодател. Разказвате нещо за трудов опит, а интервюиращият постоянно задава въпроси, казва, че не е разбрал нищо. Това също е стрес тест. Бъдете готови за такова изпитание!

5. Абстрактни въпроси. Например: Какво е успехът за вас? На това може да се отговори по различни начини. Можете да отидете твърде далеч, да кажете твърде много. Разберете, че интервюто, разбира се, е вид изпит, но също така е възможно и необходимо и вие да задавате въпроси. Например за работния график и заплащане, за условията на труд.

Вие си търсите работа и сигурно искате да бъде доволен от нея. Могат да се задават и уточняващи въпроси. Ако ви попитат: "Какво е успехът за вас?", Можете да уточните: В коя област?. Или трябва да отговорите много внимателно, като използвате същата обща формулировка.

Никога не казвайте тези неща на интервю за работа

Никога не казвайте тези неща на интервю за работа

Те могат да ви костват работното място, за което кандидатствате

6. Други провокация, но в малко по-различен план: Кога обикновено лъжете? Забелязахте ли? Във въпроса има твърдение, че вие лъжете.

7. "Казаха ни ...". Например: "Един от вашите бивши работодатели съобщи, че не сте изпълнявали задълженията си много добросъвестно". В случая трябва внимателно да изясните: кой е бил, защо мнението на този човек трябва да се вземе предвид тук и сега.

8. Отказ от отговорност. Това е поредната провокация. Представете си: казвате нещо, отговаряте на въпрос, а служител по персонала или мениджър казва: "Не, ние смятаме, че не сте подходящи за нас". Ако сте съгласни, тогава наистина е по-добре да си потърсите друга работа.

9. Изчакване. Номерът е прост: потенциалният служител е принуден да изнемогва в заседателната зала. В крайна сметка, колкото по-дълго е чакането, толкова по-вероятно е кандидатът да "изгори" и повече няма да внимава за отговорите си на въпросите на работодателя.