Често на работа има безброй неща, които се опитват да ни разсеят и да спечелят вниманието ни. За щастие музиката може да ни върне обратно по пътя на продуктивността.

Проучвания, проведени от Университета в Бирмингам, Англия, показват, че музиката помага за повишаването на ефективността при повтаряща се работа. Затова ако механично проверявате имейли или попълвате електронни таблици, добавянето на някои мелодии ще направи така, че времето за изпълнение на задачата да мине много по-бързо.

Когато обаче става дума за работа, която изисква повече замисляне, намирането на перфектния плейлист не е толкова лесно. За щастие, науката е на наше, за да ни помогне.

Представяме ви подбрания от Business Insider списък на няколко вида музика, които ще повишат продуктивността ви:

Песни, които включват звуци от природата

Според някои изследвания природните елементи могат да повишат настроението и фокуса на човек.

Звуците от природата могат да изолират речта около вас, да засилят когнитивната функция, да оптимизират способността за концентрация и да увеличат цялостното удовлетворение на служителя.

Песни, които харесвате

Слушането на музика, която ви допада, може да ви накара да се чувствате по-добре.

Тереза Лесиук от Университета на Маями установила, че личният избор на музика е важен, особено при тези, които са умерено квалифицирани в работата си.

Като цяло участниците в изследванията ѝ, които слушали музика, която харесвали, изпълнявали задачите си по-бързо и измисляли по-добри идеи от останалите, защото музиката подобрявала настроението им.

„Когато сте стресирани, можете да вземете решение по-припряно и имате много тесен фокус на вниманието. А когато сте в позитивно настроение, сте способни да обхванете повече опции”, обяснява тя пред New York Times.

Песни, за които не ви пука

Различни проучвания предполагат, че музиката, към която изпитвате смесени чувства, може би е най-добра за работа.

Изследователи от Католическия университет Фу Джен в Тайван са проучили по какъв начин обичта към музиката влияе на концентрацията им. Те установили, че когато служителите чували като фон музика, която силно харесвали или не понасяли, те ставали по-разсеяни от нея.

Песни без текст

Думите разсейват.

Според проучване на Cambridge Sound Management като цяло шумът не е виновен за загубата на производителност, а това колко разбираеми са думите, така че да ни карат да преместим фокуса си от работата към разбирането на това, което някой казва.

Речта отвлича вниманието на около 48% от хората, работещи в офис според изследването на Cambridge от 2008 година.

Когато заглушите разговора на колегата си с музика, след това не правите същото с музика, която има текст. Фокусът ви просто ще се премести от разговора към думите в песента.

Песни с определено темпо

Темпото на музиката може да има различни ефекти върху бодростта ви.

Проучване на канадски учени открило, че субектите се представяли по-добре на тестовете за интелигентност, докато слушали музика с бързо темпо.

Бароковата музика например е популярен избор за мнозина, които трябва да свършат работа. Някои изследвания сочат, че слушането на този стил подобрява дейността и настроението на служителите.

Друго проучване установило, че изследваните хора отчели рязко намаление на чувството на стрес и повишено чувство на физическа релаксация, когато слушали музика, която свирила с около 60 бийта в минута. Ако говорим за класически музикални термини, това темпо би се определило като “larghetto” – не много бързо или до известна степен бавно.

Песни със средна сила на звука

Нивото на шума е от значение. Изследователи от редица университети са установили, че умерените нива на шума са най-подходящи за творческо мислене.

Макар и високото ниво на шума да отваря умовете на хората към по-абстрактно мислене, то намалява способността на мозъка да обработва информация.