40% от руснаците биха избрали "Газпром", в качеството на техен работодател, ако имат такава възможност. Следващите най-популярни компании за работа са РЖД (Руските железници) - 23% от анкетираните, а 18% биха искали да работят в "Роснефт", показват резултатите на проведено от ВЦИОМ социологическо проучване.

"Ако на руснаците бъде предложена работа в някоя от руските компании, преди всичко те биха избрали "Газпром" за свой работодател (40%). Други 23% от анкетираните биха предпочели да работят в РЖД, 18% в "Роснефт". Следват Сбербанк России (14%), както и "Лукойл" и "Аерофлот" (12%)". Това се посочва в доклада на центъра за изследване на общественото мнение, цитиран от rns.online.

Отбелязва се също, че 9% от руснаците биха искали да работят в една от енергийните компании, например, "РусГидро" или ФСК ЕЕС, така също и "Норилски никел" като предпочитан потенциален работодател.

Според изследването на ВЦИОМ, главният критерий при избор на работодател е доброто заплащане и редовното и своевременно изпълнение на финансовите задълженията на компанията. Важни за хората са така също спазването на нормите за безопасност, благоприятния психологически климат в колектива и възможността за реализация на знанията и уменията на работното място.

В списъкът на най-важните изисквания при избор на работно място са още и критерий като удобен график, комфортни работни условия, добър социален пакет, стабилност и ефективност на корпоративното управление.

Анкетата на ВЦИОМ е проведена на 9 юли, като в нея са всели участие 1600 руски граждани на възраст над 18 години. Изборът им е направен на основата на пълния списък на телефонните номера в Руската федерация, като за такава извадка максималния размер на статистическата грешка не превишава 2,5%.