Германия изпревари Великобритания. За първи път от десет години насам тя привлича повече поляци, отколкото Обединеното кралство. Защото плаща по-добре и предлага повече сигурност от Острова.

Плащаме по-добре, предлагаме повече социални облаги и по-добро работно време. Климатът в Германия е по-хубав от този във Великобритания, също и храната. Пък и Полша е по-близо. Да не говорим за сигурността, която дава членството на страната в ЕС", гласи текстът на една обява, публикувана от Университетската болница в Дюселдорф, целяща да привлече на работа полски медицински сестри от Великобритания в Германия.

Доктор Тобиас Пот, съставил текста на обявата, твърди, че e бил мотивиран от сегашния глад за медицински кадри в Германия и възможността да бъдат привлечени някои от медицинските кадри, работещи във Великобритания, които може би са разколебани от очертаващата се несигурност, свързана с предстоящия Брекзит.

В Полша вече няма кой да работи

В най-голямата източноевропейска икономика вече няма кой да работи

И компаниите са принудени да ограничат производството си, защото не знаят кога ще намерят кадри

Германски компании активно привличат полски работници от Острова

Камил Волчик от германската Агенция по труда казва, че множество германски компании, предимно в сферата на здравеопазването, логистиката, строителството и промишленото производство, се опитват да привлекат полски работници, които се канят да напуснат Великобритания. Някои от компаниите дори занижават изискванията си за владеене на немски език, включително и поради това, че държавата отпуска на компаниите финансови средства за езикови курсове на персонала.

Германският трудов пазар винаги е бил един от най-желаните за полските трудови мигранти", казва за ДВ Волчик. Той припомня, че дълго време след присъединяването на Полша към ЕС поляците не са имали право да работят в Германия, както и това, че за мнозина немският език е бил сериозна пречка.

Сега обаче и този проблем отпада, защото полските граждани все повече могат да ползват английските си познания и в Германия. В резултат на това вече се забелязва тенденция: броят на поляците, работещи във Великобритания, е намалял с 98 000 до ниво от 695 000, което означава, че в Германия вече работят повече поляци (общо 706 000), отколкото на Острова. За първи път от 2006 година насам Великобритания отстъпва първото място в тази класация.

По данни на Статистическата служба на Полша, броят на полските икономически мигранти в страните от ЕС се е увеличил повече от двойно през 2017 година - достигайки ниво от 2,5 милиона души. В Германия междувременно има 783 000 полски трудови мигранти - те вече са втората най-многочислена чужда общност в Германия - след турците.

За първи път от десетилетие: Повече поляци са се върнали у дома, отколкото са напуснали страната

За първи път от десетилетие: Повече поляци са се върнали у дома, отколкото са напуснали страната

Brexit и недостигът на работна ръка връщат поляците обратно

Много поляци вече започват да се връщат обратно в родината си. Няколко последователни години на стабилен икономически растеж в родната им страна направиха така, че много полски фирми изпитват глад за работна ръка. Близо 18% от фирмите в Полша наемат работници от Украйна, показва изследване на Агенцията по труда. Но привличането на украинска работна ръка става все по-трудно, тъй като и други европейски страни, като Германия и Чешката република, ги привличат с все по-високи заплати.

Както написа полският ежедневник "Газета Виборча", в момента в Полша работят 1,3 милиона украинци. За първи път от близо десетилетие насам, през настоящата 2019 има превес на завръщащите се поляци в родината. Много от тях изглежда са притеснени от това как ще им се отрази предстоящият Брекзит, както и от промените в курса на британската лира. Финансовият фактор вече не мотивира особено силно полските граждани да си търсят работа на Острова.

Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

Опитите ѝ да привлече младежите обаче може да не са достатъчни

Правителството в Полша иска да върне своите съграждани от чужбина

Заплатите в Полша са нараснали, а с помощта на програма за инвестиции в нови работни места правителството във Варшава иска да запази възходящата тенденция. Мариуш Джеглевски, социолог от Краковския педагогически университет, който изследва миграцията, потвърждава, че сегашното полско правителство гледа като на свой приоритет връщането на поляците от чужбина.

В същото време Кралският колеж за медицински сестри в Лондон е загрижен от хроническия недостиг на медицински сестри във Великобритания. Само в Англия има 41 000 незаети места за медицински сестри, а след референдума за Брекзит през юни 2016 година над 10 000 медицински сестри и акушерки от страни-членки на ЕС са напуснали Обединеното кралство.