Да бъдеш съпричастен може да навреди на кариерата много повече, отколкото да й помогне. Според психолозите това никак не е най-добрият начин за изграждане на бизнес.

Прекалената съпричастност може да означава,че поставяте потребностите на дрегите пред нуждите на вашия бизнес. А емпатията влияе на решенията в ежедневието, пише Business Insder.

Според експертите Робин Стерн и Даян Дивеча прекалено съпричастните хора "може да притежават намалена способност да взимат решения в техен интерес".

Психолозите смятат и че силно емоционалното поведение, демонстриращо твърде много съпричастност, може да изкриви преценката ви в офиса. Това до голяма степен се дължи на факта, че се проявява изключителна и прекалена загриженост за комфорта на екипа.

Всъщност изпълнителните директори и бизнес лидерите са четири пъти по-склонни да притежават характеристика, която бяга от емпатията, от обикновения служител. А експертите смятат, че около 1% от населението показва психопатично поведение.

Мнението на експерти е, че липсата на съпричастност помага в среда, в която трябва да се вземат сериозни решения, които биха могли да създадат неособено добри за всички последици.