Илон Мъск стана известен през 90-те години на миналия век. Много хора го познават като разработчик на софтуер, създател на PayPal. Той е и основният идеологически вдъхновител на електрическите автомобили Tesla. Също така, името му се свързва с успешни проекти в енергетиката и ракетното инженерство. Напоследък навлезе смело и в областта на социалните мрежи, придобивайки платформата Twitter.

Предлагаме ви подбор на основните житейски принципи на един от най-успешните и интересни предприемачи през последните десетилетия, които му помогнаха да стане реализира смелите си начинания и да спечели милиарди.

1. Необходимо е да се развият предприемачески способности от детството

Склонността на Илон към предприемачество се разкрива още като дете. На десетгодишна възраст се сдобива със собствен компютър, на който се научава да програмира. На 12-годишна възраст той продава първата си разработка, видеоиграта Blastar, за 500 долара.

Твърде много власт в ръцете на един човек: как Мъск завладя интернет

Твърде много власт в ръцете на един човек: как Мъск завладя интернет

Видяхме го в Украйна, виждаме го и в Иран: услугата за сателитен интернет "Старлинк" на Илон Мъск има потенциала да влияе на хода на историята. В ръцете на технологичния милиардер обаче се концентрира все повече власт

2. Влагайте парите си в инвестиции, а не ги харчете или трупате

Илон Мъск харчи парите, спечелени в ранна възраст, не за забавление, а инвестира в акциите на фармацевтична компания.

Своята първа компания - Zip2, която е специализирана в софтуера, продава няколко години по-късно, печелейки 22 милиона долара (7% от сумата на продажбата) от сделката.

Бизнесменът инвестира получените средства в нов проект - X.com (той е един от основателите му). От тази компания, след известно време, се разраства световноизвестната система за електронни разплащания PayPal.

Мъск каза в интервю: "Обичам да участвам в проекти, които променят света към по-добро. Интернет направи уверен скок напред и Космосът ще промени света дори повече от всичко на Земята. Ако хората са успели да летят в космоса, тогава вероятно там ще е нашето бъдеще."

Снимка 558574

Източник: EPA/БГНЕС

3. Поемайте рискове, ако има резервен план, и никога не се отказвайте

В началото на 2000-те години бизнесменът създава компанията SpaceX, чиято основна цел е да намали разходите за космически полети. Организацията се занимава и с колонизацията на Марс.

"В областта на ракетостроенето няма наистина скъпи елементи. Факт е, че по-рано в тази индустрия имаше показатели за ниска ефективност и производителност."

По време на планирането на изстрелването на ракети Илон разбра, че първите опити могат да бъдат неуспешни. Инвестицията му от 100 милиона долара беше достатъчна за 3 изстрелвания, но те не успяха.

Когато екипът, обезсърчен от провалите, реши, че случаят е приключил, Мъск заяви, че има нови възможности за инвестиции и работата ще продължи:

"Никога не се предавам"

И наистина, четвъртото изстрелване на ракета беше успешно.

Снимка 226130

Източник: GettyImages

4. Залагайте на обещаващи направления

През 2003 г. е основана компанията Tesla, чиято цел е да замени горивото за автомобили с електричество. Мъск се интересуваше от тази перспектива и инвестираше средствата си в развитието на компанията. Днес той е член на борда на директорите.

"Най-добре е да започнете бизнес от нулевата точка и да влезете на голям пазар в зората на неговото развитие."

Tesla преодоля труден път по пътя към успеха, имаше много неуспехи. Когато компанията е готова да започне масово производство, тя е атакувана от критиците и репутацията й е накърнена. Освен това Tesla пресече пътя към големите петролни компании, които очевидно не искаха шофьорите да изоставят бензина.

Директорите на Tesla не се отказаха и поеха риск - те взеха заем от правителството на САЩ в размер на половин милиард долара. със задължение за погасяване до 2022 година.

През 2009 г. съдбата се усмихна на компанията - представеният автомобил Tesla Model S придоби невероятна популярност, а акциите на Tesla поскъпнаха с 1 229 процента. В резултат на това дългът към САЩ беше изплатен още през 2013 година.

Илон Мъск си търси "достатъчно глупав" заместник за шеф на Twitter

Илон Мъск си търси "достатъчно глупав" заместник за шеф на Twitter

Това обяви вторият най-богат човек в света

5. Приоритизирайте правилно

Друга област, която интересува бизнесмена, са слънчевите панели. Той обаче разбрал, че само той няма да е достатъчен за да успее във всички области. Затова той обвързва братовчедите си с този проект и фокусира вниманието си върху SpaceX и Tesla.

Но този опит във възобновяемата електрическа енергетика е необходим на Мъск, не толкова за генериране на доходи, а преди всичко за създаване на позиции и в тази перспективна сфера, за придобиване на нов опит.

6. Консолидиране на проекти за ефективно взаимодействие

За да увеличи ефективността, Мъск комбинира някои проекти. Например компанията SolarCity, която е специализирана в системи за слънчева енергия, произвежда оборудване за зареждане на електрическите батерии за Tesla. SolarCity ще произвежда и соларни системи за проекта Hyperloop, който има за цел да създаде нов вид транспорт.

Снимка 554488

Източник: GettyImages

7. Работете 100 часа седмично

Илон отделя 100 часа седмично за проектите си. Запитан за пътя към успеха, той отговаря: "Трябва да работите усилено и усилено, и то не 40 часа седмично, а поне 100. Тогава положителният резултат няма да закъснее. В резултат това, за което другите хора се нуждаят от цяла година, за да направят, ще бъде реализирано за четири месеца. Но ако човек е склонен към мързел, за него е по-добре да не започва бизнес. "

8. Важно е да се работи не само много, но и ефективно

Цялата седмица на Илон е планирана - в понеделник той отива в SpaceX, която се намира в Лос Анджелис, вторник и сряда прекарва в Tesla (Сан Франциско), в четвъртък отново се връща в SpaceX, а в петък посвещава дизайнерски студия Tesla и SpaceX в Лос Анджелис.

Заслужава да се отбележи, че Илон Мъск е строг шеф, който не обича мързела и хакерството. Екипът му се състои от креативни и талантливи хора, които разбират и са готови да изпълнят и най-сложните задачи.

Въпреки строгостта и високите изисквания, Илон е опитен и разумен лидер. Той е установил обратна връзка с екипа - вслушва се в идеите и мненията на служителите.

Илон Мъск се нуждае от поне $50 милиарда за пътуване в космоса

Илон Мъск се нуждае от поне $50 милиарда за пътуване в космоса

Това заяви председателят на борда на директорите на Tesla

9. Поставете си амбициозни цели

"Първата стъпка е да установите, че целта ви е възможна. И ако е възможна, тогава, с известна вероятност, всичко ще се случи по този начин, който вие желаете."

Мъск често поставя много смели срокове за своите проекти. Всичките му проекти са мащабни и глобални. Благодарение на това вече имаме надеждни електрически автомобили и ракети за многократна употреба. Спомнете си "бащата" на автомобилната индустрия Хенри Форд. Когато Форд започна да прави евтини, надеждни коли, хората казаха: "Какво не е наред с конете?" Той направи много смел залог и спечели.

Преди да планирате каквато и да е работа, трябва да отделите малко време за "разтеглива прогноза". След това се опитайте да свършите работата с 50% по-добре и по-бързо от обикновено. Увеличете залога си и резултатът ще надмине всичките ви очаквания. Може би това ще бъде първата стъпка към постижения, които преди изглеждаха нереалистични.

И накрая, основният съвет от милиардера:

"Редовно трябва да се питате как да направите нещо още по-добро. Разбира се, не всички са доволни от самокритиката, но повярвайте ми, това ще стимулира по-нататъшното развитие!"