Илон Мъск обяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, след като намери заместник, пише The Guardian.

"Ще подам оставка като главен изпълнителен директор веднага щом намеря някой достатъчно глупав, за да поеме работата! След това просто ще управлявам екипите за софтуер и сървъри", написа Мъск в Twitter.

Това е първият път, когато Мъск споменава идеята да напусне поста си на шеф на социалната медийна платформа, след като потребителите на Twitter гласуваха категорично в анкета, която милиардерът стартира в неделя вечерта - той да се оттегли.

Не за първи път той казва, че няма да управлява компанията в дългосрочен план. През ноември вторият най-богат човек в света каза пред съд в Делауеър, че ще намали времето си в Twitter и в крайна сметка ще намери някой, който да го управлява на негово място.

10 млн. потребители казаха на Мъск да се оттегли от Twitter

10 млн. потребители казаха на Мъск да се оттегли от Twitter

"Внимавайте какво си пожелавате", предупреди по-рано милиардерът

Призивите на Уолстрийт към Мъск да се оттегли нарастват от седмици и наскоро дори инвеститорите на Tesla се усъмниха дали фокусът му върху платформата на социалните медии го разсейва от правилното управление на бизнеса с електрически превозни средства.

Мъск призна по време на съдебното заседание в Делауеър, че е имал твърде много дела за вършене. В неделя обаче той каза, че няма наследник и че "никой не иска работата, която всъщност може да поддържа Twitter жив".

Преди туита във вторник единственият отговор на Мъск на анкетата беше да туитира твърдения, че резултатите са били изкривени от фалшиви акаунти. Той също така отговори на туит, в който се предполага, че само потребители, които плащат 8 или 11 щатски долара (за абонати на iOS) за абонамент за Twitter Blue, трябва да могат да гласуват в анкетите, като каза, че Twitter ще "направи тази промяна".

Мъск пусна анкета сред потребителите, за това дали да остане начело на Twitter

Мъск пусна анкета сред потребителите, за това дали да остане начело на Twitter

Анкетата, призоваваща Мъск да се оттегли, последва поредица от силно критикувани решения на новия собственик на Twitter. Той първо забрани акаунт, който проследява местоположението на неговия частен самолет, както и с масово спиране на акаунтите на критични журналисти.

След като потребителите отговориха, като обявиха планове за напускане на други платформи, Мъск въведе нова политика, забраняваща всички връзки към други социални мрежи, включително Mastodon, Instagram и Facebook.

Промяната беше направена по време на финала на Световното първенство по футбол в Катар, където Мъск беше забелязан да присъства със зетя на бившия американски президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър.

Снимка 600184

Източник: Getty Images

До края на деня той изостави тази политика на забрани, като каза, че всички големи промени в политиката в бъдеще ще бъдат решени чрез гласуване.

Twitter прогони конкурент и журналисти, критикували Мъск

Twitter прогони конкурент и журналисти, критикували Мъск

Собственикът на социалната мрежа твърди, че репортерите са публикували негова лична информация