Ако можехте да се родите където и да е в света днес, кое място бихте избрали? И какво прави една държава или компания пълна с възможности за всички? Това са част от темите, на които наблегнаха няколко вдъхновители в платформата LinkedIn, цитирани от BВС.

Президентът на консултантската компания Eurasia Group Ян Бремър обяснява, че ако трябва да избира къде да се роди днес, би му било трудно да не предпочете САЩ и то не само защото му е родина. Бремър не идва от семейство с привилегии, израства на юг от Бостън, а баща му почива, когато той е едва на 4 години. Семейството имало малко пари.

„Майка ми направи така, че да получа добро образование. На тази основа... аз създадох бъдещето си. Дори най-патриотичните от нас знаят, че Америка продължава да има реални проблеми, а равенството на възможностите остава един стремеж. Ако обаче се родите като жена, ако се родите като част от етническа малцинствена група, ако се родите хомосексуалист, ако се родите с някакъв вид увреждане, е вероятно да срещнете по-малко пречки”, пише Ян Бремър.

Вторият му избор може би е по-изненадващ: Иран. „Може би искате да сте част от държава, която гради собственото си бъдеще. Настъпващият край на санкциите качва голям брой млади иранци на вълната на надеждата. За първи път в живота им креативността им и амбициите им имат значение. Това е разнообразна страна с разнообразна икономика... с много за очакване с нетърпение. Да си част от това е ужасно атрактивна възможност”, обосновава отговора си Бремър.

Последният му избор: хималайското царство Бутан – място, което той вижда като изпълнено с търсене на мъдрост и щастие. „Когато бях на посещение там преди няколко години, видях хора с време и пространство за мислене, за дишане и за ангажиране едни с други”, описва Ян Бремър.

Джош Берсин, основател на фирмата за консултантски услуги и изследвания Bersin by Deloitte:

Ако търсите работно място, в което наистина да паснете, тогава следващата година може да е идеалното време да го откриете. Според Берсин 2016 г. ще бъде годината на многообразието в бизнеса.

„В днешния работещ свят способността ти да привличаш хора от всякаква възраст, култура, произход и тип е първостепенна за успеха на бизнеса ти. Изследванията показват, че компании с голямо разнообразие превъзхождат колегите си със значителен марж”, пише Джош Берсин.

Той сочи за пример фирми със стратегии, които са свързани с интеграция и многообразие, които са имали 2,3 пъти по-висок паричен поток на служител и 1,7 пъти по-голяма вероятност да бъдат иновационни лидери на пазара.

„Хората се представят най-добре, когато се чувстват ценени, упълномощени и уважавани от колегите си. Когато това се случи в днешната глобална бизнес среда, компаниите, които изграждат истинска приобщаваща култура, ще надминат останалите”, добавя Берсин.