Няколко публични фонда с акции във Facebook Inc. подкрепят предложението на един от акционерите главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг да бъде свален от поста председател на борда на директорите, пише The Wall Street Journal.

Щатските фондове на Роуд Айланд, Илинойс, Пенсилвания и Ню Йорк са подкрепили предложението на Trillium Asset Management, внесено през юли.

От тази подкрепа няма да последва нищо, тъй като Зукърбърг притежава 59,9 процента от гласовете, благодарение на притежанието на специални акции, които му дават 10 пъти повече гласове на дял.Но все пак новината подчертава натискът срещу управлението на технологичния гигант сред редица грешни стъпки и скандали и гледната точка, че Зукърбърг има нужда от помощ при управлението на компанията.

Подобна критика и призиви имаше наскоро и срещу главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, като в крайна сметка той бе свален от поста председател на борда от Комисия по ценните книжа и борсите.

Facebook със съобщение до WhatsApp: Започнете да изкарвате пари

Facebook със съобщение до WhatsApp: Започнете да изкарвате пари

Компанията на Марк Зукърбърг реши да потърси допълнителни приходи от дъщерните си дружества

Предложението на Trillium иска оставката на Зукърбърг от поста заради няколкото скандала от последните години, включително разпространението на фалшива информация на платформата. Наскоро Facebook разкри, че хакерска атака е достигнала данните на 30 милиона потребители.

Цената на акциите на Facebook намаля с около 27 процента от юли насам, след като компанията отчете по-нисък от очаквания растеж на приходите.Предложението ще бъде гласувано на следващата среща на акционерите през май 2019 г.

Минус $100 000 000 000: Facebook записа най-големия спад в историята на фондовия пазар

Минус $100 000 000 000: Facebook записа най-големия спад в историята на фондовия пазар

Но други компании също са били близо до тази граница