Британските марки са ценени в целия свят заради тяхното качество и наследственост. Въпреки това много от тях не се притежават от британци.

За някои от брандовете е известно, че са собственост на чужденци. Мнозина например са наясно, че веригата магазини за луксозни стоки Harrods бе купена от катарската компания Qatar Holdings през 2010 г., а преди това бе собственост на братята Файед от Египет.

Други обаче са по-дискретни относно собствениците си. Понякога британците дори се борят за това компаниите им да останат в британски ръце, както когато депутати се възпротивиха на придобиването на производителя на шоколад Cadbury от страна на гиганта в хранителната индустрия Kraft през 2011 година.

Вижте някои от най-известните „британски” марки, които всъщност не се държат от британци.

Списъкът е подбран от изданието Business Insidеr.

Jaguar

Производителят на луксозни автомобили Jaguar бе закупен от индийската компания Tata през 2008 година. Преди това марката се държеше от американската корпорация Ford, която е базирана в Детройт, Мичиган.

„Манчестър Юнайтед” и „Куинс Парк Рейнджърс”

И двата футболни отбора играят в Английската висша лига. „Юнайтед” е собственост на американското семейство Глейзър, а „Куинс Парк Рейнджърс” – на малайзийския магнат Тони Фернандес.

Млякото във Великобритания

Една трета от млякото, което се потребява на Острова, се притежава от чуждестранни компании. Wiseman Milk например вече е част от германската група Müller, която купи марката през 2012 година.

Cadbury

Производителят на шоколад се радва на господстващо положение на британския пазар на шоколадови изделия. Компанията бе закупена от американския конгломерат Kraft през 2010 г., а сега е обединена с американската компания Mondelēz International.

Beefeater Gin

За много хора марката джин означава Лондон и Тауър, но френската група Pernod Ricard я контролира от 1987 година.

Chivas Regal

Същата френска компания притежава и производителя на шотландско уиски Chivas Regal, който твърди, че алкохолната напитка се изработва от най-старата дестилерия в Шотландия.

Glenlivet

Емблематичната марка малцово шотландско уиски е най-продаваното уиски в САЩ и също е собственост на френската компания Pernod Ricard от 2000 година.

Мобилният оператор O2

O2 бе купен от испанския телеком Telefònica през 2005 година.

EE

EE е най-голямата мобилна мрежа във Великобритания. Тя е съвместно предприятие между германската телекомуникационна компания Deutsche Telekom и френския телеком Orange SA. Всъщност в миналото Orange бе британска компания, но бе закупена от най-голямата телекомуникационна компания във Франция France Telecom през 2000 година.

Летище Хийтроу

Дори най-популярното и натоварено летище във Великобритания се държи от чужденци. Консорциум от международни инвеститори, водени от испанската компания Ferrovial, го контролира от 2006 година.

В. „Таймс”

Трудно е да се забрави, че британският вестник „Таймс” (“The Times”) е собственост на родения в Австралия американски медиен магнат Рупърт Мърдок.

Umbro

Компанията за спортни стоки Umbro премина от една чуждестранна корпорация на друга: американската компания Iconix Brand Group откупи марката от американския гигант в сферата Nike през 2012 г. за 141 милиона паунда (225 милиона долара).