България се класира на 72-о място за 2016 г. в класацията на FM Global за най-надеждните държави за правене на бизнес. Непосредствено след държавата ни се нареждат Черна гора, Южна Корея и Руската федерация. Пред България пък са Казахстан, Сенегал, Аржентина, Йордания, Гърция и Китай.

В класацията влизат общо 130 държави, като те са подредени на базата на няколко основни индикатора. Сред тях са размерът на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, политическият риск в страните и зависимостта им от цената на петрола, тъй като поевтиняването на суровината през последните месеци оказва огромен натиск върху редица големи икономики.

На база на тези показатели е изчислено, че най-надеждната държава за правене на бизнес през тази година е Швейцария. В топ 6 влизат само европейски страни.

В дъното на класацията е Венецуела, която е изправена пред сериозна икономическа криза и остър недостиг в енергийната сфера. Преди време властите в държавата бяха принудени да въведат по-кратка работна седмица, за да пестят ток.

Инфлацията във Венецуела достига близо 500% през тази година

Инфлацията в тази държава е 500%. И ще скочи до 1642% догодина

Проблемите на страната растат главоломно

Сериозно влошаване на представянето в класацията през 2016 г. в сравнение с 2015 г. има при Пакистан (117-о място), Белгия (17-о място), Нигерия (116-о място), Турция (79-о място) и Франция (19-о място). Основна причина за това са извършените терористичните атаки и опасността от нови такива в тези страни.

Ето и кои държави влизат в топ 10 за 2016 г.:

1. Швейцария;

2. Норвегия;

3. Ирландия;

4. Германия;

5. Люксембург;

6. Холандия;

7. САЩ;

8. Канада;

9. Австралия;

10. Дания.