Венецуела бързо потъва в спирала, докато най-големите ѝ проблеми главоломно растат нагоре.

Очаква се инфлацията в страната да достигне 481% през тази година и потресаващите 1642% през следващата, сочат новите изчисления на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от CNNMoney.

„Венецуела е на ръба на хиперинфлацията”, заяви Катрин Рууни Вера, директор на проучванията в BullTick Capital Markets в Маями.

МВФ прогнозира още, че нивото на безработицата в южноамериканската държава, която рядко публикува собствени икономически данни, ще достигне 17% през 2016 г. и близо 21 на сто догодина.

За сравнение – последният път, когато равнището на безработицата е било толкова високо в САЩ, е бил по време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век, когато е скочило до цели 25 процента.

Инфлацията вече е огромен проблем във Венецуела. През януари правителството на страната заяви, че тя е нараснала до 141% през годината до края на септември. Това означава, че цените за всички видове продукти – като мляко, захар и брашно – се увеличават. Основни стоки като тоалетна хартия и сапун са в толкова ограничена наличност, че някои хотели молят гостите си сами да си носят такива продукти.

Стойността на валутата на Венецуела се срива бързо. На черния валутен пазар, където повечето венецуелци разменят щатски долари за боливари, един долар се равнява на 1125 боливара. Година по-рано той се разменяше за 258 боливара.

Официалната система на обменния курс на Венецуела е сложен и има много нива. Един от обменните курсове позволява на обикновените граждани да обменят един щатски долар за 306 боливара – доста по-малко от курса на черния пазар.

Президентът на страната Николас Мадуро продължава практиката на масивни публични разходи и социални програми, които предшественикът му – покойният Уго Чавес – създаде преди повече от десетилетие.

Венецуела обаче едва ли може да си позволи тази политика. Икономиката ѝ е затруднена, а потъващите цени на петрола само влошават положението. Страната разполага с най-големите петролни резерви в света и около 95% от износа ѝ е именно тази суровина. Южноамериканската държава е прекалено зависима от „черното злато”, което да подхранва икономиката ѝ.

Проблемите на Венецуела продължават да се трупат. Страната не може да плаща за внос на основни хранителни продукти или медицински изделия.

Като знак за нарастващия гняв сред хората венецуелските граждани избраха нов, ръководен от опозицията Конгрес през декември. Голяма част от него иска импийчмънт срещу Мадуро, но това може да се окаже трудно, тъй като Върховният съд на Венецуела е пълен със съдии, които са назначени именно от държавния глава.

Проблемите на страната могат да се влошат значително по-късно тази година. Правителството трябва да плати около 5 милиарда долара в серия плащания по дългове през октомври и ноември. Резервите на държавата в чуждестранни валути вече намаляват до 12-годишно дъно.