Как изглежда най-богатата бизнес компания, съществувала някога в света? Apple или Microsoft веднага ни идват на ум, но в историята има много по-мощни икономически структури. Сред тях е Холандската източно-индийска компания, лидер в класацията на експертите по стопанска история.

Деветте най-богатите компании в света в историята според Daily Finance:

1. Dutch East India Co.

2. Mississippi Co

3. South Sea Co

4. Saudi Aramco

5. PetroChina

6. Standard Oil

7. Microsoft

8. Apple

9. Bell System.

Dutch East India Co. (Холандска източноиндийска компания - Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), 1602-1799) е първата в света мултинационална компания, която търгува с екзотични подправки по целия свят. Бреговете на Индонезия привличат търговци от Испания и Англия, но холандците са тези, които успяват да спечелят битката за ресурси и да станат "господарската раса" в многонационалната Източна Индия (съвременна Индонезия). Холандската източно-индийска компания е:

 • Първата частна компания в историята, която е изцяло собственост на акционери
 • Първата компания, която емитира акции
 • Сферите на влияние на компанията са Америка, Африка, Япония и Малайските острови
 • 7,5 трилиона долара би била стойността на VOC днес, коригирана с инфлацията: това е няколко пъти повече от пазарната стойност на съвременните гиганти катоApple, Microsoft, Amazon или Google.
Снимка 440144

Източник: iStock

Как нидерландците станаха господари на Източна Индия

През 16-ти век крайбрежието на Индонезия е било разпокъсана територия с вулканични острови и кралства, воюващи помежду си. Мисионери, търговци и авантюристи от цял ​​свят добавиха цвят, продавайки подправки, злато и дори религия. Холандците не бяха изключение : техните шпиони откраднаха карти от китайски и португалски търговци и след това решиха да отплават за ценни стоки до Източна Индия.

Успешният бизнес "не се получи" веднага: четири холандски кораба бяха разбити, те трябваше да убият явански и португалски търговци и местен принц на остров Мадура. Въпреки кървавата следа, командирът на холандските кораби Корнелис да Хаутман се завърна в Холандия, като успешно изпълни задачата си - беше прокаран директен път на изток и стартира кампания за продажба на "златни подправки".

Кои подправки струваха злато? Карамфил и индийско орехче се купуват в Ротердам и Амстердам, търговията се развива от Малука до Абон и носи на холандците печалба от 400%.

Въпреки очевидния успех на предприятието, имаше редица неразрешими проблеми:

Еднократните пътувания за подправки от Холандия до Източна Индия носеха риск за живота и парите

Британците и португалците - преки конкуренти на VOC, стартирайки подобни експедиции.

За да запази надмощие в Източна Индия, холандското правителство решава да последва примера на Англия с нейната английска търговска компания и създава своя собствена Vereenigde Oost-Indische Compagnie ("Обединена холандска източноиндийска компания") през 1602 г., която съществува почти 200 години .

Собствениците на компанията успяват бързо да организират контрол върху търговията и да оцелеят сред конкурентите от Европа: през 1610 г. VOC създава поста на генерален губернатор в Източна Индия и "Съвет на нациите" в Холандия, за да контролира финансовите дела, през същия период първата централа се появява в Амбон. Ян Питерзун Кун, първият управител, помогна на компанията да завладее всички пазари и успешно да изтласка конкурентите, след което възможностите на компанията станаха почти неограничени.

Холандците получават възможност да:

 • Секат монети
 • Да наказва ивскрава взатвор
 • Подписват договори
 • Водят войни
 • Прокарват закони
 • Изграждат крепости
 • Заграбват земи
Снимка 401171

Източник: iStock

Индийското орехче е причината за няколко англо-холандски войни

Индийското орехче се превърна в най-ценената подправка в Европа: смяташе се за афродизиак и наркотик, а също така потискаше миризмата на гнило месо и се използваше по време на чума. Цената на индийското орехче в Европа беше 68 000 пъти по-висока от първоначалната цена на единственото място, където растеше индийското орехче - на отдалечените острови на Индонезия.

В опит да завладеят източника на уникалната подправка, британците отварят търговски постове от Калимантан до Суматра в началото на 1600 г., превръщайки се в преки конкуренти на холандската VOC. В отговор холандците, водени от губернатора Кун, разграбват пристанищния град Джаякарта, създават щаб върху руините на града и преименуват мястото на Батавия (съвременна Джакарта). И всичко това заради уникалното индийско орехче, което расте само по тези места! Между другото, британците водят две войни за малкия остров Рун, опитвайки се да го отвоюват от холандците. В резултат на това холандците трябваше да се откажат от известния американски остров Манхатън, разположен на другия край на света, след което британците най-накрая се отказаха от претенциите си към остров Рун.

2 години след кървавото клане на конкурентите, холандците измъчваха и убиха 10 търговци на английската компания, освен това започнаха кланета в Амбон и островите Банда. В резултат на това конкурентите нямаха друг избор, освен тихо да се оттеглят към по-безопасните брегове на Индия и Китай. Уникалният и богат свят на Индонезия беше в желязната хватка на холандците.

 • Компанията се състоеше от 20 000 войници, 150 търговски кораба, 50 000 търговци
 • VOC изплати 40% от първоначалната инвестиция на своите акционери
 • В Бали се продаваха роби и опиум
 • Корабите превозваха индийско орехче, карамфил, черен пипер, захар, тютюн и кафе до Европа
 • Частна армия и 40 военни кораба охраняваха търговците
 • Земите на частната компания се простираха от Суматра и Тернате до Малуки.

Какво унищожи компанията

Невероятният успех се оказа временен и скоро компанията започна да гние отвътре:

Корупция - въпреки високите глоби служителите сключваха сделки зад гърба на началниците си.

Спадът в търсенето на стоки и появата на конкуренти - търсенето на захар започва да пада още през 1720 г.: Бразилия предлага своята захар на по-ниска цена.

Друга война с британците - четвъртата война - унищожи холандската държава почти напълно.

Три събития окончателно довършиха компанията:

Холандците продължиха да сплашват конкурентите си с жестокост, но един ден прекалиха. Клането на китайци в Батавия подкопа доверието на акционерите

Французин контрабандно пренася разсад от индийско орехче в Карибско море. На новото място растението успешно се вкорени, което подкопа монопола на холандците

През 1778 г. настъпва вулканично изригване и цунами, което унищожава половината от горичките с индийско орехче.

През 1779 г. компанията най-накрая фалира (до голяма степен поради ширещата се корупция).

Снимка 437142

Източник: EPA/БГНЕС

Как компанията полага основите на съвременната индонезийска държава

Въпреки цялата жестокост, компанията е пример за безпрецедентен финансов успех, както и пример за влиянието, което един бизнес може да има върху държавата:

Търговците тръгват на пътешествия от едната страна на огромния Малайски архипелаг до другата - това помогна за установяването на границите на съвременна Индонезия

VOC наследство - столица Джакарта, през 1600 г. холандците първо изгарят малкия пристанищен град Джаякарта, след което построяват свой собствен, наричайки го Батавия. Възпитаните жители на Джакарта все още наричат ​​себе си Оранг Бетави

Батавия става седалище на VOC и е истинска крепост с църкви, улици и канали. Между другото, в Джакарта все още има канали, но те не са адаптирани към горещите тропици и носят зловонна миризма и болести

Холандците донесоха протестантството в Индонезия, което стана една от шестте религии в страната.