Най-безопасните и точни авиокомпании в света са в Азиатско-тихоокеанския регион. В списъка на специлизирания сайт AirlineRatings.com, австралийската Qantas е определена за най-безопасната, следвана от новозеландската Air New Zealand и тайландската EVA Air.

Останалите от топ 20 са Etihad, Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates, Alaska Airlines, Cathay Pacific Airways, Virgin Australia, Hawaiian Airlines, Virgin Atlantic Airlines, TAP Portugal, SAS, Royal Jordanian, Swiss, Finnair, Lufthansa, Aer Lingus и KLM. Класацията прави мониторинг на над 405 авиолинии из цял свят и се изготвя по няколко фактора, включително одити на ръководните и отраслови органи, срок на експлоатация на самолетите, брой катастрофи и аварии, рентабилност, финансово състояния и други, пише Bloomberg.

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Авиопревозвачите са изправени пред нарастващи разходи и намаляващи приходи

В отделно проучване на OAG Aviation Worldwide, индонезийската Garuda Indonesia е определена като най-точния превозвач на 2019 г. След нея се нарежда панамската Copa Airlines. В челната петица влизат и Skymark Airlines, Hawaiian Airlines и Latam Airlines. Oт големите американски превозвачи Delta Air Lines е единственият, който се класира в топ 20.

Според Международната асоциация за въздушен транспорт, броят на пътници глобално ще се удвои до 8,2 милиарда до 2037 г. Повече от половината от тях ще идват от Азиатско-тихоокеанския регион, основно от Китай и Индия. Очаква се около 4,7 милиарда души да пътуват тази година, 4% повече в сравнение с 2019 г., сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт.

Кои са най-скъпите авиокомпании в света?

Кои са най-скъпите авиокомпании в света?

На първите 4 места се нареждат американски гиганти