Проучване на Института за репутация, проведено на база оценка от 58 000 души по цял свят през първото тримесечие на настоящата година, класира най-добрите държави по множество ключови фактора.

Сред тях са качеството на износа, принос към световната култура, стандарт на живот, толерантност на населението и много други.

Оказва се, че Европа доминира в списъка, а особено харесвани са  по-малките страни, които балансират между  силна икономика и висок стандарт на живот.

Ето ги и десетте държави с най-висока репутация, които представи Business Insider: 

10. Холандия 

Страната е получила оценка 73.90. Холандия е добре известна с високата толерантност на населението, както и с приветлива за туристи култура. Същевременно Ротердам е ​​едно от най-големите пристанища за товари и действа като средищно място за търговия между Европа и останалия свят.

9.Ирландия

След проучването Ирландия е получила 74.1 точки. Икономиката на страната всъщност е скочила с 26 на сто през изминалата година и така държавата привлича чужди инвеститори на територията си.

8.Дания

Страната печели 74.25 точки от одобрението на участвалите в изследването. Дания е любима дестинация за туристи, а гражданите на страната живеят в условията на много висок стандарт на живот.  

Страната е и лидер по възобновяеми енергийни източници, като стремежът на властите е в близкото бъдеще страната да стане независима от изкопаемите горива.

7.Нова Зеландия

Страната държи оценка от 74.68 точки. „Най-младата държава в света”, както обичат да я наричат туристите, Нова Зеландия е изключително благоприятно място както за правене на бизнес, така и за отдих и почивка.

В същото време град Окланд се радва на бум в строителството, а посетителите оценяват високо ниските нива на престъпност в страната.

6.Финландия

Финландия е оценена със 75.16 точки, а скандинавската страна се слави с един от най-високите стандарти на живот в света. Износът в производството на държавата държи високи позиции, а Хелзинки е хит сред туристите.

5.Норвегия

Страната влиза в топ 5 на държавите в най-висока репутация в света, като резултатът й бележи 76.18 точки. Норвегия изнася ток в чужбина благодарение на големите природни ресурси, с които разполага, а туристите обичат да посещават територията й често.

4.Австралия

Австралия е само на крачка от челната тройка на най-добрите страни в света със своите 76.84 точки. Страхотният икономически подем на държавата не е изненада за никого. А Сидни се радва особено много на технологичен бум.

3.Швейцария

Бронзовият медал в класацията грабва Швейцария с оценка от 77 точки. Стъпила в сърцето на Европа, страната е известна със своите банки и високия стандарт на живот.

Алпите пък взимат ума на туристи и привличат любители на ските от всички краища на света.

2. Канада

Почетното второ място се пада на Канада с оценка от 77.82 точки. Страната се нарежда на челни позиции в предпочитаните от чужденци държави, в които да се установят.

Канада е известна с толерантността си и силната си икономика. В същото време страната се слави и с добро здравеопазване.

1. Швеция

С лавров венец се окичва Швеция. Страната с най-висока репутация грабва първото място със 78.34 точки. Държавата си има всичко: висококачествен износ, толерантно общество, ниски нива на престъпност, красиви места за туризъм, висок стандарт на живот, приятен мек климат и много благоприятни условия за бизнес.