Съединените щати и Европа са готови да увеличат военните разходи през следващите месеци на фона на руската инвазия в Украйна. Германия вече обяви увеличение на разходите за отбрана със 112 милиарда долара, докато Пентагонът ще поиска от администрацията на президента на Съединените щати Байдън да увеличи бюджета за отбрана до 773 милиарда долара за 2023 г., което е увеличение от 4,4% спрямо бюджета за 2022 г. и повече от 8% в сравнение с първоначалните заявки от 715 милиарда долара. В резултат на това акциите на компаниите от сектора за отбраната се повишиха на фондовия пазар.Акциите на отбраната се покачват в САЩ и Европа

Борсово търгуваните фондове (ETF), които проследяват акциите на отбраната, също се покачват. Индексният фонд - iShares U.S. Aerospace & Defense ETF, един от най-големите ETF-и, насочени към отбраната с 33 дялови участия, нарасна с над 5%, откакто руският президент Путин нареди войски в Украйна.

Други отбранителни акции като Honeywell International, Raytheon Technologies Corporation и Lockheed Martin Corporation, също се покачват, като последните две регистрират ръст от 8% и 18% съответно.

Въпреки че САЩ и ЕС досега изключваха пряка военна намеса в Украйна, беше обещана много военна помощ. Оръжията, изпращани за съпротива в Киев, включват противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger, произведени от водещи отбранителни фирми в САЩ. Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) също засилва военното присъствие в страни близо до Украйна. Дори Япония вероятно ще увеличи военните разходи до повече от 1% от БВП за първи път от близо шест десетилетия.

За списъка с 5-те отбранителни компании, за които могат да се замислят инвеститорите, изготвен от изданието Insider Monkey, бяха избрани компаниите, които работят в отбранителния сектор и са били в полезрението на пазарните експерти на фона на руската инвазия в Украйна. Данните от около 900 елитни хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, са били използвани за идентифициране на броя на хедж фондовете, които държат дялове във всяка от тези компании.

5. Lockheed Martin Corporation

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 42

Lockheed Martin Corporation е фирма за сигурност и аерокосмическа дейност. Елитните хедж фондове притежават големи дялове в компанията. Сред хедж фондовете, проследявани от Insider Monkey, базираната в Ню Йорк фирма Millennium Management е водещ акционер в с 399 809 акции на стойност над 142 милиона долара.

На 28 февруари анализаторът на Wolfe Research Майкъл Маугери подобри рейтинга на акциите на Lockheed Martin до "наднормено тегло" от "пазарна тегло" с целева цена от 467 долара, отбелязвайки, че по-силните международни военни разходи в резултат на руската инвазия в Украйна ще помогнат за това акциите да се повишават през следващите месеци.

В края на четвъртото тримесечие на 2021 г. 42 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey притежаваха дялове на стойност 976 милиона долара в Lockheed Martin Corporation, в сравнение с 51 през предходното тримесечие на стойност 1,2 милиарда долара.

4. Howmet Aerospace Inc.

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 42

Howmet Aerospace предоставя модерни инженерни решения за аерокосмическата индустрия. В началото на декември анализаторът на Morgan Stanley Кристин Лиуаг започна покритие на акциите с рейтинг за "наднормено тегло" и целева цена от 40 долара, като отбеляза, че фирмата е готова да се възползва от значителния ръст на печалбите и от по-високите нива на производство на самолети през следващите месеци.

Howmet Aerospace продължава да бъде една от най-добрите отбранителни акции на Уолстрийт. В края на четвъртото тримесечие на 2021 г. 42 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey притежаваха дялове на стойност 3,5 милиарда долара в Howmet Aerospace, в сравнение с 44 през предходното тримесечие на стойност 3,4 милиарда долара.

3. General Dynamics Corporation 

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 48

General Dynamics Corporation е аерокосмическа и отбранителна фирма. Хедж фондовете се трупат в акциите през последните месеци. В края на четвъртото тримесечие на 2021 г. 48 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey притежаваха дялове на стойност 7,1 милиарда долара в General Dynamics, в сравнение с 36 през предходното тримесечие на стойност 6,7 милиарда долара.

На 4 февруари анализаторът от Morgan Stanley Кристин Лиуаг подобри акциите на General Dynamics Corporation до "пазарно тегло" от "подпазарно тегло" и повиши целевата цена до 215 от 210 долара, отбелязвайки, че подобрените доставки на самолети през 2022 г. ще увеличат общия годишен темп на растеж на фирмата до близо 18%.

2. Raytheon Technologies Corporation

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 50

Raytheon Technologies Corporation работи като аерокосмическа и отбранителна фирма. На 16 февруари анализаторът на Wolfe Research, Майкъл Маугери, запази рейтинга "наднормено тегло" на акциите и повиши целевата цена до 111 от 110 долара, идентифицирайки компанията като най-добрият избор в аерокосмическия сектор предвид "недооценената възможност за вторичен пазар и нарастващия свободен паричен поток" на фирмата.

Настроенията на хедж фондовете около Raytheon Technologies също са положителни. В края на четвъртото тримесечие на 2021 г. 50 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey притежаваха дялове на стойност 2,3 милиарда долара, в сравнение с 48 през предходното тримесечие на стойност 2,2 милиарда долара.

1. Honeywell International Inc. 

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 51

Honeywell International е диверсифицирана технологична и производствена компания. Това е една от любимите отбранителни акции във вселената на хедж фондовете. Базираната в Ню Йорк инвестиционна фирма DE Shaw е водещ акционер в Honeywell International с 1,6 милиона акции на стойност над 342 милиона долара.

На 4 март анализаторът на Deutsche Bank Никол ДеБлейз повиши целта за цената на акциите на Honeywell International до 243 от 237 долара и запази рейтинга "купи" на акциите, като оцени плана за обратно изкупуване за 2022 г. и подобри дългосрочните цели на акциите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари.