Акциите на петролния гигант Saudi Aramco записаха първи спад от дебюта си на борсата през миналата седмица, след който достигна капитализация от 2 трилиона долара, и преди да бъдат включени в индекса на развиващите се пазари MSCI.

Книжата на компанията поевтиняха с 0,7% до 37,75 риала по време на търговията в четвъртък. Все пак това е с 18% по-високо от цената им по време на първичното публично предлагане (IPO) преди дни. Въпреки спада на акциите Saudi Aramco остава с пазарна оценка над 2 трилиона долара.

Миналата сряда Саудитска Арабия написа нова страница от история на фондовия пазар с листването на 1,5% от акциите на Saudi Aramco на местната борса. Това официално се превърна в най-големият дебют на борсата досега. През първия ден от търговията капитализацията на дружеството стигна 1,88 трилиона долара.

Все пак Saudi Aramco успя да "докосне" заветните $2 трилиона капитализация

Все пак Saudi Aramco успя да "докосне" заветните $2 трилиона капитализация

Въпреки че анализаторите не очакваха то да надхвърли 1,7 трилиона долара

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви за първи път идеята за IPO-то през 2016 година като част от стратегията Vision 2030. Нейната цел беше да намали зависимостта на бюджета на Риад от петролния пазар.

Очакванията на анализаторите бяха, че оценката на Saudi Aramco няма да се доближи до 2 трилиона долара и ще бъде между максимум 1,5 и 1,7 трилиона долара.