Акциите на енергийния гигант Saudi Aramco записаха нов ръст по време на втория ден от търговията си, което изпрати пазарната капитализация на компанията до завидните 2 трилиона долара, които бяха заложени като цел от принц Мохамед бин Салман. Макар за кратко.

При отварянето на борсата ценните книжа поскъпнаха с 10% до 38,7 риала или 10,32 щатски долара. По-късно обаче те изгубиха авансна си и пазарната им оцента се сви под тази граница.

Въпреки това "докосването" до нивото от 2 трилиона долара прави Saudi Aramco два пъти по-скъпа от останалите най-големи дружества в света. Около 1 трилион долара е пазарната капитализация на гигантите Microsoft и Apple, например.

Акциите на Saudi Aramco скочиха с 10% при първата търговия след IPO

Акциите на Saudi Aramco скочиха с 10% при първата търговия след IPO

Най-скъпата компанията в света бе оценена на 1,7 трилиона долара

В сряда Саудитска Арабия написа нова страница от история на фондовия пазар с листването на 1,5% от акциите на Saudi Aramco на местната борса. Това официално се превърна в най-големият дебют на борсата досега. През първия ден от търговията капитализацията на дружеството стигна 1,88 трилиона долара.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви за първи път идеята за IPO-то през 2016 година като част от стратегията Vision 2030. Нейната цел беше да намали зависимостта на бюджета на Риад от петролния пазар.

Очакванията на анализаторите бяха, че оценката на Saudi Aramco няма да се доближи до 2 трилиона долара и ще бъде между максимум 1,5 и 1,7 трилиона долара.