Досегашната човешката дейност е довела до глобално затопляне с около 1.1°C и "последиците вече се усещат във всеки регион. През следващите няколко десетилетия страните трябва да работят, за да сведат до минимум и потенциално да обърнат щетите, причинени на климата. По този начин активите от чиста енергия са очевидна инвестиционна тема както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

В близко бъдеще докладите показват, че растежът на възобновяемата енергия може да се ускори през тази и следващите няколко години. Една от причините е относителното облекчаване на ограниченията на веригата за доставки. Освен това администрацията на президента Джо Байдън има амбициозен план за декарбонизиране на американската икономика.

Тази водородна компания може да се възползва от прехода към чиста енергия

Европа се надпреварва да замени руския петрол и газ, като същевременно направи икономиката си "по-зелена". Един елемент, който може да реши и двата проблема, е водородът.

Водещият производител на водород е Air Products and Chemicals (тикер: APD), химическа компания, базирана в Алънтаун, Пенсилвания, която оперира по целия свят.

Air Products е един от малкото глобални доставчици на газ и направи голям залог на водорода като енергиен източник, който може да управлява електроцентрали, камиони и дори самолети един ден.Air Products изпитва затруднения през последните месеци, отчасти защото плаща премия за природен газ в своите европейски операции, което вреди на маржовете. Акциите се понижиха с 18% тази година, изоставайки от конкурентите. Спадът предлага на инвеститорите рядък шанс да притежават акциите с относителна отстъпка - 10% премия за оценката спрямо S&P 500 спрямо историческа премия, около два пъти по-голяма.

Air Products има два атрибута, които правят акциите привлекателни. Тя работи на олигополистичен пазар, който му дава стабилност и ценова сила. И има предимство при водорода във време, когато страните правят големи инвестиции в инфраструктурата за транспортиране и обработка на водород.

Планът на Европа за преход от руския природен газ разчита в голяма степен на водород. Съгласно целите си за климата, Европейският съюз се цели да произвежда или внася 5,6 милиона метрични тона водород годишно до 2030 г. В началото на март той повиши тази цел до 20 милиона. Тези амбиции са подобни по целия свят. Президентът Джо Байдън каза наскоро, че инфраструктурата на САЩ за доставка на природен газ за Европа трябва да бъде изградена по начин, който позволява лесен преход към превоз и на водород. Водородът също е значителна част от плановете на Япония за изместване на производството на електроенергия от въглищата. Водородният съвет, индустриална група, изчислява, че 22% от световната енергия може да се захранва с водород до 2050 г.

Водородът може да не премести иглата за Air Products тази година, но може да бъде основен двигател към края на десетилетието и да доведе до нисък двуцифрен ръст на печалбите, казва анализаторът на ClearBridge Investments Димитри Дайен. "Можете да се чувствате добре от това, че се усложняват в дългосрочен план", казва той.

Акциите се търгуват около $250 днес, спрямо връх от $316 през ноември. "Не е неосъществимо да се върне там", отбелязва Дайен.Около една четвърт от продажбите на Air Products идват от водород и смес от водород-въглероден оксид, казва J.P. Morgan, но значението на водорода за високите и долните линии на компанията вероятно ще нараства.

нисковъглеродни методи за производство на водород. Dayen прогнозира, че ще направи $3,50 на акция от елемента през 2026 г., когато се очаква да дебютират двата му най-големи проекта. Това ще представлява около половината от очаквания ръст на печалбите на компанията между тази година и тогава.

Водородът е критичен елемент за намаляване на въглеродните емисии, защото решава проблем, който слънчевите панели и вятърните турбини не. Той е запалим, така че може да захранва двигатели и да замени газа от изкопаеми горива, използван за топлина в производството. Може също да се транспортира по тръбопроводи и през океани. През февруари първата по рода си международна пратка втечнен водород пътува от Австралия до Япония. Дарил Уилсън, изпълнителен директор на Съвета за водород, го оприличи на първата доставка на петрол от САЩ за Европа през 1869 г.

Превръщането на този кораб в нисковъглеродна армада ще отнеме милиарди долари инвестиции. Водородът може да е най-често срещаният елемент във Вселената, но изолирането му и получаването му там, където трябва да отиде, е трудно и скъпо. Друго предизвикателство е, че настоящите методи за производство на водород не са екологични, а по-приятелските методи са твърде скъпи за мащабиране.

Най-често срещаният начин за производство на водород е чрез смесване на природен газ, който се състои предимно от метан, с пара, което води до отделяне на въглерода от водорода. Този продукт се нарича сив водород. Полезен е за рафиниране на изкопаеми горива и за производство на метали, но всъщност не е подобрение от газа метан.

Има два метода за производство на водород, които са по-екологични и те ще бъдат основните двигатели на растежа на индустрията. Единият е да се изгради процес за улавяне и съхранение на въглерод директно в процеса на производство на водород, създавайки това, което е известно като син водород. Ако се направи правилно, по-малко от 5% от въглеродния диоксид трябва да се отделя. Air Products изгражда две съоръжения в Луизиана и Алберта, Канада, за производство на син водород.

Зеленият водород, получен чрез разделяне на молекулите на водорода и кислорода във водата, е още по-екологичен, стига да се захранва от възобновяема електрическа енергия. Чрез съвместно предприятие Air Products изгражда завод за зелен водород в Саудитска Арабия, който се очаква да отвори врати през 2026 г.

Plug Power

Водородните горивни клетки могат да спестят много енергия във все по-устойчив свят. Като такива те са станали по-популярни от всякога. Успехът на компанията подкрепя тази тенденция.

Базираната в Латъм, Ню Йорк, Plug Power публикува смесен отчет за приходите. Въпреки това, компанията потвърди прогнозата си за приходи за 2022 г. от 900 милиона до 925 милиона долара. Консенсусната прогноза на анализаторите е 905.8 милиона долара.

С увеличаването на производството и подписването на споразумения с доставчици, текущите средни разходи ще намалеят през 2022 г. Всъщност, според репортера на Barron Сабрина Ескобар, компанията е толкова уверена в потенциалния резултат, че се надява да постигне равновесие в разходите за гориво до 2023 г.

Plug Power също разширява обхвата си. Освен Европа, където вече е твърдо установена, компанията има много интересно партньорство с южнокорейския конгломерат SK Group.

И накрая, стратегиите за използване на водородно гориво стават често срещани по целия свят. Тъй като страните се стремят да се откажат от изкопаемите горива, възобновяемите енергийни източници са следващото голямо нещо.

Освен това, тъй като сега е време на международно напрежение, когато Русия и Украйна се вкопчиха в гърлата си, страните обмислят обрат към възобновяемите енергийни източници и също така разглеждат тази стратегия през обектива на сигурността.

Благодарение на всички тези фактори бъдещето на Plug Power изглежда "светло".

Финансовите резултати на Plug Power се движат в правилната посока

Волатилността на растежните акции съответства на курса. Тази година обаче е малко по-различно. Поради разрастващата се инфлация Федералният резерв възнамерява да затегне паричната политика. Това включва чести увеличения на лихвите и въздържане от придобиване на облигации. Естествено, това доведе до разпродажба на акции за растеж, което засегна и акциите на компанията.

Компанията обаче даде на инвеститорите причина да се усмихнат, когато публикува последния си отчет за приходите. Загубата беше по-голяма от очакваната при 33 цента на акция. Приходите обаче възлизат на 161.9 милиона долара, което е рекорд за нея.

Числата за цялата година показаха приблизително същата история. Загубата от 82 цента на акция беше по-голяма от очакваната. Приходите от 502.3 милиона долара обаче бяха по-добри от очакваното. По-голямата част от загубите са причинени от непарични разходи, които са повлияли на резултата, включително обезценяване на запасите, преструктуриране и обезценка на репутацията.

Най-добрата част от доклада обаче бяха препоръките. Както бе споменато по-рано, компанията потвърди прогнозите си за 2022 г. с приходи между 900 и 925 милиона долара, което представлява увеличение на годишна база до 80%. Това е в допълнение към други ключови инициативи, върху които ще се съсредоточи през този период, включително завършването на конкретни проекти.

В писмо, адресирано до акционерите, главният финансов директор Пол Мидълтън и Андрю Марш, президент и главен изпълнителен директор, заявиха: "Подготвихме компанията за силна 2022 г. и след това. Това ни позволява да поддържаме темпото за постигане на нашите цели за 2025 г. от 3 милиарда долара приходи и 17% марж на оперативната печалба".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.