Технологичният гигант Apple стана четвъртата голяма дигитална компания, която се сблъсква с мащабни антитръстови проверки. Регулаторният орган в Германия започна разследване дали американската компания злоупотребява заради пазарната си позиция.

Германия и Франция се присъединиха към призивите на САЩ да наложат глобален минимален корпоративен данък от най-малко 15% което е насочено към мултинационални компании като Amazon, Google и Apple.

ЕС и Великобритания разследват Facebook за монопол

ЕС и Великобритания разследват Facebook за монопол

Според Европейската комисия социалната мрежа използва неправомерно лични данни и нарушава принципите на свободната конкуренция

Основна цел на германското разследване ще бъде App Store на Apple, което позволява на компанията да има влияние върху бизнес дейността на трети страни. Като първа стъпка регулаторът трябва да прецени дали компанията има "първостепенно значение за различните пазари", което задушава конкуренцията.

"Основен акцент в разследването ще бъде работата на App Store, тъй като в много случаи именно той дава право на Apple да влияе върху операциите на трети страни", заяви президентът на FCO Андреас Мунд, цитиран от DW.

На следващ етап разследването ще разгледа жалби от други компании относно бизнес сделките на Apple.

Франция глоби Google с 220 милиона евро

Франция глоби Google с 220 милиона евро

Причината - злоупотреба и монопол в рекламния бизнес

Най-любопитното тук е, че регулаторът ще разгледа предполагаемите ограничения на компанията за потребители, обвързани с новата операционна система iOS 14.5. Ще бъде разгледана и жалба от разработчици на приложения относно системата на Apple за покупки в приложенията.

От своя страна от Apple отбелязаха, че именно нейният App Store поддържа хиляди работни места в Германия.

"Очакваме с нетърпение да обсъдим нашия подход и да проведем открит диалог относно всяко от притесненията на германските власти", каза от своя страна говорител на засегнатата компания.

Apple е четвъртата голяма технологична компания, която ще бъде разследвана в Германия. Останалите са Google, Facebook и Amazon.

Байдън склони на 15% световен минимален корпоративен данък

Байдън склони на 15% световен минимален корпоративен данък

Преговорите продължават

Германският парламент прие ново законодателство през януари тази година, което има за цел да реформира правилата за защита на конкуренцията и ще улесни правителството да регулира пазарната мощ на големите технологични платформи. През декември Европейската комисия представи нови правила за регулиране на големите технологични фирми в общността. Според предложението ЕС може да налага големи глоби на технологичните компании, ако те не успеят да се справят с незаконното съдържание на своите платформи или ако се отнасят несправедливо с конкурентите.