Година след като огромен контейнеровоз заседна в Суецкия канал за почти седмица и засегна световната търговия с месеци, друг кораб на Evergreen Marine (дъщерно дружество на Evergreen Group) заседна, но този път близо до САЩ.

Според картографски данни, цитирани от Bloomberg, корабът Ever Forward под флага на Хонконг, остана блокиран, след като напусна терминала на пристанището на Балтимор Seagirt в неделя вечерта. 334-метровият кораб е на път за Норфолк, Вирджиния, когато засяда в залива Чесапийк.

"Засядането на кораба не пречи на други плавателни средства да преминат транзитно към пристанището на Балтимор", каза в изявление изпълнителният директор на Port of Baltimore Уилям Дойл. По думите му се работи по "освобождаване" на кораба.

Evergreen е заявила на водолазите да инспектират кораба за всякакви повреди и да участват в усилията за връщане на кораба възможно най-скоро, съобщи компанията.Води се разследване за причините за засядането, допълват от компанията.

Миналата година 400-метровият контейнеровоз Ever Given, който е по-дълъг от Айфеловата кула и тежащ 220 000 тона, заседна в Суецкия канал за шест дни. Корабът беше натоварен 17 600 контейнера и блокира канала и в двете посоки, което доведе до закъснения на над 400 кораба.