Atlas Holding е американска компания, която развива дейност в различни индустрии. Една от тях е енергетиката и в тази посока може да се каже, че дружеството отговаря за захранването на мегаполиси като Ню Йорк. Именно в електроцентралата си там, намираща се в региона Фингър Лейкърс, от Atlas Holding наскоро са отворили не какво да е, а собствена "мина" за криптовалути, разказва Bloomberg.

Така компанията използва част от произведения от нея ток, за да генерира виртуални пари на стойност около 50 000 долара всеки ден.

От Atlas Holding са инсталирали 7000 машини за "копаене" на криптовалути в своя завод Greenidge Generation преди няколко месеца. Те са достатъчни, за "изкопаването" на около 5,5 биткойна на ден. Те се намират в централата, построена през 1973 година. Първоначално тя произвежда електричество с използването на въглища, а по-късно ги заменя с природен газ.

Според дружеството те използват за произвеждания ток такъв метод, който позволява разходите за захранването на машините да е много нисък. Това е един от основните проблеми за копачите на биткойни, тъй като този процес консумира много енергия.

За добиването на криптовалути Atlas Holding използват около 15 мегавата от общия капацитет на централата, възлизащ на 115 мегавата. И докато допреди заводът е работел само в пиковите сезони за потреблението на електроенергия - лятото и зимата, то сега той оперира целогодишно.

Междувременно след като преди време най-голямата криптовалута в света - биткойн, мина границата от 10 000 долара, то през миналата седмица тя записа най-сериозния си седмичен спад от ноември насам. Дигиталните пари изгубиха 13% от стойността си до под 8700 долара. Биткойн успя леко да се възстанови като през тази седмица се търгува над 9000 долара за барел.