Вероятно не знаете, че между март и септември 2022-ра година почти една четвърт от електроенергията в ЕС е била произведена от слънчева и вятърна енергия. Това са данни от анализа на организациите Ember и E3G. Исторически погледнато това е рекордно количество за съюза. Предходната година през същия период този дял е 21%, а тази година достига е цели 24%. Преди дни ЕП приветства и постигнатото предварително споразумение между Европейския парламент и Съвета за укрепване на Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници. Споразумението повишава целта на ЕС за енергията от възобновяеми източници за 2030 г. до минимум 42,5%, което е увеличение в сравнение с настоящата цел от 32%.

Все по-голяма става нуждата от производства на чиста енергия и това се усеща още повече на фона на амбициите на Европейския съюз да бъде по-независим в това отношение. Ето защо инвестициите във възобновяемата енергия стават все по-належащи.

В тази посока гледа и българската компания Хелиос Проджектс. Тя е създадена с цел придобиване на изграден от чуждестранен инвеститор мащабен фотоволтаичен парк - един от най-големите на Балканския полуостров. Проектът е реализиран през 2012 г. и е със сключен 20-годишен договор за изкупуване на произведената електроенергия. Той представлява първоначална инвестиция на публично търгувано дружество на Шанхайската фондова борса, която е била частично финансирана от Китайската банка за развитие.

 ЕЛЕКТРИСИТИ, която стана част от разработването на Големия адронен колайдер - вторият по рода си в света научно-технически проект

Българската компания, която стана част от разработването на Големия адронен колайдер - вторият по рода си в света научно-технически проект

Един добър пример с устойчив път на развитие

За парка

Фотоволтаичният парк се намира на територията на област Плевен и е сред най-големите паркове в страната и на Балканския полуостров с капацитет 50 MWh.

По своята същност, сделката на стойност 65 млн. евро, финансирана от УниКредит Булбанк, представлява покупка от страна на Хелиос Проджектс на чуждестранен актив на китайско дружество. Транзакцията е координирана между три юрисдикции - Китай, Швейцария и България.

"Имахме удоволствието да работим с УниКредит Булбанк по този водещ за страната ни проект, като те доказаха своя професионализъм и навременна реакция, каквато се изисква при подобни сложни сделки", коментират от компанията собственик "Хелиос Енерджи Инвест" АД.

От УниКредит Булбанк коментират, че, независимо от предизвикателствата, пред които е бил изправен екипът в преговорите със световни контрагенти и партньори, в продължение на почти една година, банката успешно съдейства и консултира българските инвеститори, придобили проекта.

"По линия на своята ESG стратегия за финансово подпомагане на компании и проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници и кръгова икономика, УниКредит Булбанк подкрепи Хелиос Проджектс в реализиране на комплексна сделка за рефинансиране на Китайската банка за развитие за изграждането на соларен парк в Северна България", споделят от УниКредит Булбанк.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Защо фотоволтаична система

Слънчевата енергия е чиста, но и самото й получаване не вреди по никакъв начин на природата. Ползването на такъв вид енергия допринася за спад на вредните емисии от невъзобновяемите енергийни източници.

Производството на фотоволтаична енергия използва слънчеви панели, съставени от множество соларни клетки, съдържащи фотоволтаичен материал. Заради нарастващото търсене на ВЕИ през последните години производството на соларни клетки и фотоволтаични паркове напредва значително, казват от Българската фотоволтаична асоциация.

През последните години в сектора се отчита средно-годишен ръст от 40%, което пък допринася за създаването на допълнителна заетост.

Любопитен факт е, че е нужно едва 0,7% от територията на Европа да бъде заета от соларни инсталации, за да се покрие 100% от електроенергийната потребност.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.