Знаете ли, че в изграждането на втория по рода си в световен мащаб научно-технически проект - FAIR Darmstadt или с други думи - вторият в света голям адронен колайдер има българска връзка? Вероятно не. Още по-интересно е, че в реализацията на внушителната международна инвестиция са ангажирани само 11 държави от различни континенти, както и над 3000 учени от над 50 страни. Общата площ на инфраструктурата е 150 000 м2, на която се разполагат 25 сгради и 1 ускорителен тунел с обща дължина 1100 м. Изграждането е предвидено да приключи най-рано през 2026 г.

Една от ангажираните в проекта компании, която си печели място в реализацията му чрез обществена поръчка, е българската ЕЛЕКТРИСИТИ ЕООД.

Това обаче никак не е случайно - в рамките на процедурата на обществената поръчка, ЕЛЕКТРИСИТИ преминава през двегодишна подготовка на техническо и ценово предложение, а офертната фаза включва участие на повече от 15 инженери и служители от екипа на компанията. Конкуренти на ЕЛЕКТРИСИТИ са основно утвърдени международни компании от сектора с присъствие на немския пазар, което прави победата в конкурса още по-ценна и трудно извоювана, споделят от компанията пред money.bg.

С какво точно се занимава една такава компания?

ЕЛЕКТРИСИТИ ЕООД стартира дейността си през 2009 г. като предлага цялостен спектър от дейности, свързани с проектиране, изграждане, поддръжка и ремонт на външни електрозахранвания и вътрешни електроинсталации, както и всички видове слаботокови системи и сградна автоматизация. През 2022 персоналът на компанията е вече над 300 души, от които 65 служителя са инженерен персонал.

Снимка 602025

Топ проекти в България

Това, с което се гордее компанията и това, което е общото между всички изпълнени проекти у нас, е значителният мащаб, и най-вече иновативните технологии, използвани при реализацията им.

"Сумарната застроена площ (РЗП) на сградите, в които сме изпълнявали електро-изграждане през последните 3 години, надхвърля 1 300 000 м2", коментира собственикът и управител на ЕЛЕКТРИСИТИ ЕООД инж. Владимир Даскалов.

Като "ценни победи" компанията описва реализираните в последните години мащабни проекти в България от страна на западно-европейски инвеститори - големи офис-комплекси, хотели, индустриални, логистични и научно-изследователски сгради от последно поколение. Голяма част от тези сгради се изграждат по "зелени" международни стандарти.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Призната и на международния пазар

Няколко години след като стартира дейност, компанията започва и международна експанзия на своя бизнес в посока Германия. Така от 2016 година до днес ЕЛЕКТРИСИТИ изпълнява електроинсталации в сградния и индустриален сектор на немския пазар.

Проектите в Германия наброяват 13, като до момента са вече успешно реализирани 10 проекта. Компанията има регистриран клон в гр. Висбаден, Германия и членува в професионална Камара на Електротехниката гр. Висбаден. Клиенти са както частни компании, така и обществени възложители - общински дружества, университети, болници, културни институции.

ЕЛЕКТРИСИТИ работи основно по обществени поръчки с обществени възложители в Германия. Сред тях са общински дружества, университети, болници и др.

"Това е важен етап в развитието на бизнеса, особено в държава като Германия, където препоръките от местни компании подпомагат спечелването на нови проекти", казва той.

Още един повод за гордост и най-актуалното признание за постигнатите успехи на ЕЛЕКТРИСИТИ е спечелената през октомври 2022 г. награда в ежегодния конкурс за най-добра строителна фирма, провеждан от областното представителство на Камара на строителите в България и е в категория "Фирми с приход от 20 до 50 млн. лв." по показатели за 2021 г.

Снимка 602030

Зелена енергия

В унисон с амбициозните цели на ЕС за по-широко използване на зелена енергия, много компании и бизнеси се преориентират към чисти енергоизточници. Тези тенденции ще се засилват.

Темата за зелената енергия е актуална в почти всички корпоративни проекти за електро-инсталации в сградния сектор в България и Германия, тъй като повечето използвани продукти и решения целят оптимизация на енергийния разход, защита на природата и щадящо отношение към ресурсите.

ЕЛЕКТРИСИТИ също стартира инициатива за производство на "зелена енергия" от 2018 година, като изгражда фотоволтаични електроцентрали за собствено потребление и производствени цели.

Снимка 602027

Владимир Даскалов

"Това се случва на принципа "до ключ" - със собствен ресурс по проектиране, доставка на оборудването, монтаж, пускане в експлоатация, цялостно администриране и поддръжка на изградените централи", обясняват от компанията.

Освен, че скоро може да се превърне в необходимост, реализацията на ВЕИ-проектите от страна на ЕЛЕКТРИСИТИ носи и много положителни развития за местните запустели райони, защото компанията рекултивира изоставени терени, облагородява средата, създава инфраструктура и реализира иновативни съвременни решения.

Ангажираният работодател

Социалният аспект заема важно място сред проектите на ЕЛЕКТРИСИТИ. Компанията вярва, че социалната грижа е една от причините екипът да се състои предимно от дългогодишни и лоялни служители. Един от последните примери за ангажираността на компанията към комфорта на служителите е закупуването на 4-звезден хотел за настаняване на монтажния персонал, командирован в гр. Дармщад, Германия за изпълнение на договора за "Голям адронен колайдер FAIR".

Социалният ангажимент е не само към екипа. В периода 2020-2021 г. ЕЛЕКТРИСИТИ инвестира собствени финансови средства в строителство на сграда Целодневен Детски Център "Палавите Малчугани" в гр. София - така необходима инициатива в разгара недостиг на детски градини в столицата.

През 2021 г. пък компанията печели награда за Сграда на годината 2021 в категория "Сгради със специално предназначение" в Национален конкурс "Сграда на годината" под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, споделят от компанията.

Снимка 602026

Партньори

Едно от най-важните неща за успех в един такъв бизнес са адаптивните решения за специфичните нужди на бизнеса, както и експертен екип. От самия старт на дейността на компанията партньор на ЕЛЕКТРИСИТИ е УниКредит Булбанк.

"Нашите проекти са много комплексни (с различен мащаб, в различни сфери на дейност, срокове за изпълнение и разнородни изисквания на широк кръг от възложители), това разнообразие се нуждае от много гъвкави и адаптирани банкови решения, които получаваме от партньорството си с УниКредит Булбанк", разказва инж. Даскалов.

Това, което е съществено за ЕЛЕКТРИСИТИ е добре изградената комуникация и разбирането от "две думи" и се радваме, че обслужващите банкери познават бизнеса ни в дълбочина, стоят зад решенията ни и ни помагат за успешно и устойчиво разрастване на дейността.

Друго предимство, което не е за подценяване в чужбина, е международното позициониране и присъствие на УниКредит като водеща европейска финансова група.

"Това допринася изключително много за доверието на германските ни клиенти във финансовата ни надеждност. С УниКредит Булбанк споделяме общи ценности за бизнес и партньорството ни е дългосрочно и стратегически планирано. В период на нестабилна глобална икономическа конюнктура, затруднени вериги за доставки и непредвидима среда, само добър и стабилен финансов партньор може наистина да помогне на бизнеса", заключват от компанията.

Снимка 602028

Мисия

Желанието на компанията е, проектите, с които се ангажират да се случват в стабилна икономическа среда, в която всеки участващ да се развива и да печели.

"Надяваме се ние да сме добър пример с устойчив път на развитие и да оставяме следа и за други български предприемачи, а защо не и за следващите поколения", коментира инж. Даскалов.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.