Технологичният свят успя да създаде истински корпоративни гиганти през последните десетилетия. Някои от тях се превърнаха в едни от най-големите компании в света.

Погледнато обаче в по-голям мащаб, водещите компании в отделните държави не идват от една или две индустрии. Конкретно в случая с Европа списъкът е разнообразен - от фармацевтични и козметични марки, през мода, до банки и енергийни дружества.

От платформата Visual Capitalist разглеждат кои са корпоративните лидери в 60 държави по света на основата на данни от три различни платформи - CompaniesMarketCap, TradingView и MarketScanner.

За целта те подбират компаниите спрямо пазарната капитализация на най-големите местни дружества, търгуващи се на фондовата борса в съответната държава. Ето и какво показва класацията за Европа:

Лидерът на стария континент що се отнася до размера на пазарната оценка, е гигантът LVMH, зад който стои най-заможният европеец Бернар Арно. Френската компания, изчислявана на 414,3 милиарда долара, събира на едно място едни от популярните европейски модни марки и марки в сферата на луксозните стоки, като Louis Vuitton, Bulgari и Givenchy.

Веднага след нея идва компания от сектора на здравеопазването. Това е швейцарската Roche, която има капитализация от 350 милиарда долара. На трето място с най-голяма пазарна оценка в Европа е малко познатата холандска компания ASML. Основана като семейно дружество, тя е един от най-големите производители на чипове в света и към днешна дата струва над 322 милиарда долара.

Друг гигант от същия сектор е датската Novo Nordisk, която е на четвърто място в класацията с 236,7 милиарда долара.

Освен ASML в областта на технологиите има още два лидера. Това са ирландската Accenture и германската SAP със съответно капитализация от 208,2 милиарда долара и 174,6 милиарда долара.

Още няколко индустрии имат по три компании в класацията. Това са комуналните услуги с италианската Enel, австрийската Verbund и португалската EDP Group и банковата с финландската Nordea Bank, унгарската OTP Bank и полската PKO Bank Polski.

От енергийния сектор има двама представители - норвежката Equinor и чешката CEZ Group.

В класацията влизат още:

  • Anheuser-Busch InBev (Белгия); 122,7 милиарда долара - пивоварна индустрия;
  • Inditex (Испания); 108,3 милиарда долара - мода;
  • Atlas Copco (Швеция); 84,1 милиарда долара - промишленост;
  • OTE Group (Гърция); 8,4 милиарда долара - телекомуникации.