Апелативният съд в Лондон даде ход на делото срещу Google по обвиненията, че компанията е събирала данни от повече от 4 милиона потребители на iPhone, отменяйки решение от 2018 година, което блокираше възможността за правна защита.

Според обвинението Google е осъществил неправомерен достъп до данните за сърфирането в мрежата на потребителите на Apple iPhone, заобикаляйки настройките за поверителност в браузъра Safari. Това станало в периода юни 2011 година - февруари 2012 година.

Върховният съд в Лондон реши през октомври 2018 година, че предполагаемата роля на Google в събирането, съпоставянето и използването на данни от браузъра е неправомерно и в нарушение на законодателството. От това обаче пострадалите всъщност не са претърпели щети.

Франция глобява Google $56,8 милиона по новите правила за лични данни

Франция глобява Google $56,8 милиона по новите правила за лични данни

Google бе обвинена, че принуждава потребителите да приемат нови правила за поверителност

Водещият адвокат по делото Джеймс Олднъл заяви, че решението на Апелативния съд е потвърдило твърдението, че представителните действия са от съществено значение за воденето на корпоративните гиганти към отговорност.

Според Ричард Лойд пък, който представлява ищците, решението на съда изпраща много ясно съобщение до Google и други големи технологични компании - че те не са над закона.

Google може да бъде привлечен към отговорност в държавата за злоупотреба с личните данни на хората, а групите потребители могат заедно да поискат обезщетение, когато фирмите се възползват и незаконно, многократно и широко нарушават правата на гражданите по смисъла на закона за защита на личните данни, казва още Лойд. Според него предстои дълъг правен процес.

От своя страна в Google уверяват, че защитата на поверителността и сигурността на своите потребители винаги е била приоритет номер едно на компанията.

В изявление говорителка на технологичния гигант обаче настоява исковете да бъдат отхвърлени, защото случаят е бил свързан със събития, случили се преди близо десетилетие.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили