Кибератаките са сред най-известните "експортни стоки" на Русия, запазена марка, като много от най-наглите хакерски атаки в световен мащаб се приписват на службите за сигурност на федерацията. Звеното за военно разузнаване - ГРУ, редовно става обект на обвинения, вариращи от намеса в кампанията на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън до спирания на електрическата мрежа на Украйна. Всичко това прави управлението на руска компания за киберсигурност предизвикателство особено ако фирмата търси поле за правене на бизнес извън границите на страната, пише Bloomberg.

34-годишният основател на Group-IB Иля Сачков обаче съумява да превърне компанията си в глобален лидер в разследванията на киберпрестъпления. Неговата тайна - успява да се отдалечи от Кремлин, използвайки стратегия, която позволява на компанията да се ориентира в свят, който може да бъде враждебен към руските компютърни специалисти.

EasyJet обяви, че данните на 9 милиона клиенти са изтекли след кибератака

EasyJet, която лети и до България, съобщи за данни на 9 милиона клиенти, изтекли след кибератака

Към момента няма доказателства за злоупотреби с изтеклата информация

Group-IB не разкрива финансовите си резултати. Компанията се премества в Сингапур през 2019 година, а Сачков заяви в скорошно интервю, че тази година за първи път може да спечели половината от приходите си извън рамките на бившия Съветски съюз.

Първоначално компанията се е специализирала в спасявания на фирми, които са станали жертва на кибератаки, а сега предлага набор от софтуерни решения за борба с измамите и заплахите. Промишленият анализатор KuppingerCole класира Group-IB като лидер на продукти и иновации в сферата през месец юни, като нарече системата за откриване и реагиране на компанията "едно от най-богатите на функции решения" сред 12 световни доставчици.

Освен преместването на компанията си в Сингапур, Сачков също така активно подкрепя международна рамка, насочена срещу хакерите. Той е един от 26-е независими комисари на Глобалната комисия за стабилността на киберпространството, заедно с бившия министър на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, основателя на Black Hat Джеф Мос и други.

САЩ забрани продуктите на руската софтуерна компания Kaspersky

САЩ забрани една от най-използваните антивирусни програми

Причината са съмнения в кибер шпионаж в полза на Русия

ФБР

"Държавите трябва да подпишат мораториум върху разпространението и създаването на кибер оръжия за военни цели или шпионаж. Умните държави разбират, че компютърната престъпност забавя икономическото развитие" коментира Сачков.

И все пак той каза, че компанията му трябва да се бори с възприятията за връзките между руските компании и правителството. Американските продажби на Kaspersky, водещият руски производител на антивирусен софтуер, спаднаха с 25%, след като през 2017 година тя беше забранена в САЩ поради предполагаеми връзки с руското разузнаване. Kaspersky категорично отрича това.

По думите на Сачков докато Group-IB е имала офис в Ню Йорк, той също е бил посещаван често от ФБР и полицията в Ню Йорк. Разказва, че са му задавани въпроси като "Какво правиш тук?".

Не е лесно да се преодолее впечатлението, че в по-голямата си част Русия оставя престъпни хакери в рамките на своите граници, при условие че се фокусират върху жертви в други страни като САЩ. "Те дори ще маркират кода си с неща като "антиамерикански санкции", така че ако бъде заловен, със сигурност ще има депутат от Държавната дума, който ще каже, че той не е хакер, а патриот", коментира Сачков, който основава Group-IB през 2003 година, докато все още учи в Московския университет.

"В страни с неразвита правна система е налице интеграция на престъпността с политически или дори силите за сигурност", казва той.

5-те главни риска за киберсигурността в света през 2020 г.

5-те главни риска за киберсигурността в света през 2020 г.

Освен хакерските атаки, политическата намеса става все по-честа и по-сложна

Камуфлажно Lamborghini

Миналото лято, когато руският премиер Михаил Мишустин събра ИТ лидери в университет близо до Казан, за да обсъдят как да се развие секторът, Сачков му каза, че първата стъпка е лесна: "арестувайте Максим Якубец, предполагаемия ръководител на хакерската група, известна като Evil Corp."

ФБР дава награда от 5 милиона долара за Якубец, който е обвинен, че е нападал Европа и Северна Америка със злонамерен софтуер. Въпреки това той живее открито в Москва и е сниман да шофира флуоресцентно камуфлажно Lamborghini с регистрационен номер, на който на руски пише "Крадец".

"Случаи като Якубец възпрепятстват развитието на всеки руски продукт. Властите не могат да реагират нормално и интелигентно на каквито и да било хакерски обвинения. Не получих никаква обратна връзка от Мишустин, те не ме послушаха", допълва Сачков.