Срещу американската верига за бързо хранене McDonald"s е заведено дело за 10 милиарда долара заради дискриминация към медии, които са собственост на афроамериканци, предава Reuters. Искът е предявен от медийния магнат Байрън Алън, който притежава компанията Entertainment Studios Networks. Делото е заведено във върховния съд на Калифорния.

Според Алън, големите американски корпорации не инвестират достатъчно пари за реклама в медии, които са собственост на чернокожи. Според съдебния иск през 2019 г. McDonald's е похарчил 1,6 милиарда щатски долара за телевизионни реклами в САЩ през. Само 0,31% от тези пари обаче са инвестирани в медии, собственост на афроамериканци.

Шефът на McDonald's е печелил по почти $1 милион месечно през 2020-а

Шефът на McDonald's е печелил по почти $1 милион месечно през 2020-а

Неговото възнаграждение е било 1189 пъти по-голямо от средното за служителите на компанията

"Тази верига за бързо хранене печели милиарди долари от чернокожи клиенти, но не връща в замяна почти нищо. McDonald"s допринася за расовото неравенство в Америка", коментира медийният предприемач.

Според заведения иск, световният гигантът за бургери от години отказа да рекламира с каналите на Алън и това е честа практика при голяма част от корпоративна Америка днес.

В същото време от McDonald's обещаха да увеличат разходите си за реклама към компании, притежавани от различни собственици - чернокожи, латино, азиатци, жени и представители на LGBTQ. Според заявката, разходите ще бъдат увеличени от 4 на 10% до 2024-а година.