Синдикалната организация на служителите на Samsung Electronics в Южна Корея обяви, че от следващата седмица започва стачни действия с искане за по-високи заплати, предаде "Ройтерс". Това е първи подобен случай в историята на компанията.

Просъюзът е с 28 000 членове - над една пета от всички заети в компанията. Те ще спрат работа на 7 юни, като акцията ще обхване всички обекти на Samsung Electronics в страната.

Печалбата на Samsung Electronics скочи десетократно заради AI

Печалбата на Samsung Electronics скочи десетократно заради AI

Търсенето на памети отново е в разгара си

До момента протестите бяха с по-малък мащаб и извън работните места.

През 2020 г. ръководството на компанията обяви, че няма да блокира работата на синдикалните организации и в резултат към тях се присъединяват все повече и повече работници. Сега Samsung предлагат увеличение на заплатите с 5,1%, но според профсъюза или парите трябва да се вдигнат повече, или работниците да получат още един ден платен отпуск. Освен това има и искания за по-голяма прозрачност при определянето на бонусите.

Всичко това се случва в лош момент за Samsung. Бизнесът с чипове от висок клас върви, но не с темпото на лидерите от Nvidia, като именно затова беше заменен и неговият ръководител.

Сега евентуални масови стачки могат да ударят по веригата на доставки не само на Samsung, но и на редица други компании.

"Компанията от 10 години непрекъснато твърди, че е изправена пред криза", коментира представител на работниците.