Инвеститорите трябва да са спокойни и да „гледат картината за финансовите резултати на Apple в целия й мащаб”. Това коментира изпълнителният директор на технологичния гигант Тим Кук по време на интервю за CNBC.

През миналата седмица от компанията представиха най-лошите си резултати за последното повече от десетилетие и отчетоха спад в продажбите на iPhone за първи път от пускането на марката на пазара през 2007 г. Заедно с това акциите на компанията поевтиняха в осем поредни сесии на фондовия пазар.

Кук посочва, че акционерите трябва да имат предвид и резултатите от предишните месеци, а не само последните такива.

Акциите на Apple с исторически срив

Акциите на Apple с исторически срив

Пазарната капитализация на технологичния гигант се "топи"

„Ние просто имахме впечатляващо тримесечие по абсолютни стандарти, с над 50 милиарда долара приходи и 10 милиарда долара печалба”, посочва той.

Шефът на Apple подчертава, че никой друг производител не е отчел подобен успех и проблемът с технологичната фирма е единствено свързан с това, че постиженията й не са отговорили на очакванията на „Уолстрийт”.

Тим Кук смята, че компанията бързо ще се възстанови и ще направи нов рекорд с пускането на последния модел iPhone 7. Той загатва, че устройството ще дебютира с любопитни нови опции заедно с други нови продукти.

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

И това няма скоро да се промени

Това, което инвеститорите искат от Кук обаче, е нещо повече. Те очакват Apple да убеди „Уолстрийт”, че ще представи наистина революционен продукт, който да помогне на компанията да спечели отново позициите си.

Засега обаче тази схема все още не е проработила. Смартчасовникът Apple Watch, както и последният iPhone SE,са далеч от прогнозираните резултати, пише CNN Money.

„Не говорим за продуктите, които предстоят да излязат. Мога да кажа обаче, че сме много въодушевени за нещата, върху които работим”, казва Тим Кук.

Какво обаче има предвид, никой не знае. Дали това се отнася до проекта за безпилотен автомобил, за който се носят само слухове, или пък за някакво напълно ново устройство?