Около 500 строителни работници, наети от Виетнам, работят в меко казано тежки условия, докато строят първата китайска фабрика за гуми в Сърбия, съобщава Associated Press (AP).

Строителният обект е управляван от китайската компания Shandong Linglong Tire Co и се намира на 50 километра северно от Белград, близо до сръбския град Зренянин.

Репортери на AP, които са пристигнали в Сърбия, за да посетят строящата се фабрика, твърдят, че работниците са обсъдили с тях потробно условията си на работа.

"Свидетели сме на нарушаване на правата на човека, защото виетнамците работят в ужасни условия", заяви пред AP сръбският активист Мишо Живанов - член на неправителствената организация "Зренянинска акция".

Инвестиция от €1 милиард: гигафабрика за батерии ще бъде построена в Сърбия

Инвестиция от €1 милиард: гигафабрика за батерии ще бъде построена в Сърбия

Сръбската компания ElevenEs планира изграждането на завод в Суботица

Изданието съобщава още, че работниците са оставяни на студено, гладни и без пари. По думите на виетнамските наемници, китайските им работодатели са им взели паспортите и не са им изплатили вече дължими заплати.

"Няма налични матраци, топла вода или отопление в бараките, добавят потърпевшите.

Правозащитни групи в Сърбия алармират световната общественост, че работниците могат да станат жертви на трафик на хора или дори на съвременно робство.

Нгуен Ван Три, който е служител на обекта, коментира пред AP ситуацията така:

"Откакто пристигнахме тук, нищо не е добре. Всичко е различно от документите, които подписахме във Виетнам. Животът е лош, храната, лекарствата, водата... всичко е лошо".

Обществено недоволство заради литиевите мини в Сърбия. Но планът е твърде голям, за да се провали

Обществено недоволство заради литиевите мини в Сърбия. Но планът е твърде голям, за да се провали

Сръбските власти обещават да послушат "гласа на народа", но дали пък това не е просто популизъм?

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще се опита да помогне на виетнамските работници, но няма да спре строителството на фабриката, защото и без това е все по-трудно за страната да получава нови инвестиции от големи международни компании.

От китайската компания заявиха пред сръбските медии, че не са отговорни за наемането на виетнамските работници, това било станало чрез друга фирма. А паспортите на служителите ще бъдат върнати незабавно. Те били взети само за печат за работни визи.