Германският стартъп за летящи автомобили Volocopter предпочита да направи първите си тестове в Сингапур. Градът-държава се очертава като най-вероятния избор за дестинацията, където електрическите коли вертолети ще полетят за първи път, пише Reuters.

Компанията вече работи със сингапурските регулатори за извършването на публичен тестов полет през следващите месеци. Освен Сингапур, фирмата разглежда като вероятни пазари Дубай и Германия.

Първоначалната идея е за разработването на летящо такси. Големите препятствия пред идеята обаче са липсата на регулации и инфраструктура, както и опасенията за безопасността.

Китайски автогигант инвестира в стартъп за летящи коли

Китайски автогигант инвестира в стартъп за летящи коли

Ерата на колите с перки наближава

Компанията, зад която седят Daimler, Intel и Geely, се цели да пусне на масовия пазар летящите превозни средства до две-три години. Засега моделът е подобен на дрон и прилича на малък електрически хеликоптер, задвижван от 18 ротора.

Предвиждат се две линии на новите летящи таксита в Сингапур. Първата ще бъде бизнес линия - от летището до бизнес центъра. Втората линия път ще бъде туристическа и ще свързва известни дестинации.

По данни на компанията до момента са извършени над 1 000 тестови полета. Някои от тях са били пилотирани от хора, а други били управлявани дистанционно или автономно по предварително определени маршрути.

Все пак се предвижда първите тестови полети да бъдат пилотирани, което означава, че летящата кола ще има капацитет от 1 пътник. Очакванията са между 5 и 10 години полетите да станат абсолютно автономни.

Как малките летящи автомобили ще променят начина по който се придвижваме?

Как малките летящи автомобили ще променят начина по който се придвижваме?

Един такъв ще премине през първите си тестове през 2019-а