Докато високата инфлация принуждава американците да харчат повече за бензин и битови сметки, младите потребители и потребителите с ниски доходи започват да изпитват осезаем финансов натиск.

Потребителите от поколението Z и тези с нисък кредитен рейтинг изостават със сметките по кредитни карти и заемите за автомобили и натрупват дългове по кредитни карти с темпове, невиждани отпреди пандемията, пише Reuters.

Например балансите по кредитни карти за хора на възраст 25 и по-млади са се увеличили с 30% през второто тримесечие спрямо година по-рано, в сравнение с увеличение от само 11% сред по-широкото население. Това показва произволна извадка от 12,5 милиона американски кредитни файлове, събрани от компанията за кредитен рейтинг VantageScore. Салдата за непървокласни кредитополучатели или хора с кредитен рейтинг под 660 са нараснали с близо 25% през същия период.

Богатството на амeриканците спада с $5,4 милиарда, дълговете растат с 8%

Богатството на амeриканците спада с $5,4 милиарда, дълговете растат с 8%

Това е първият спад на този показател след 7 тримесечия на растеж

Доскоро нещата изглеждаха добре за американските потребители, техните банкови сметки са подплатени от държавни стимули, търпимост към студентски заеми и спестявания от ерата на пандемията. Ръководителите на банките постоянно казват, че потребителите имат здрави финансови резерви и хората харчат пари въпреки високата инфлация и забавящата се икономика.

Сега има признаци, че някои американци са претоварили състоянието на финансите си от пътуване и хранене навън, като същевременно плащат по-малко дългове по кредитните си карти, каза Силвио Таварес, ръководител на VantageScore. Това контрастира с тенденциите на потребителите да изплащат заеми и да бъдат по-пестеливи през първата година от пандемията, според данни на Фед.

"Потребителят е силен, балансите му са силни и историята на погасяването на дълга им е силна спрямо историческите средни", каза Таварес. "Въпреки това има области, които предизвикват безпокойство. Номер едно сред тях е, че потребителите добавят ливъридж."

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза, че времето изтича, за да се намали инфлацията, която се движи на нива, невиждани от 80-те години на миналия век.

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх

Данните са за юни тази година

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че потребителските разходи в САЩ са нараснали с най-бавния си темп от две години, тъй като икономиката неочаквано се сви през второто тримесечие.

Бързото нарастване на цените може да влоши финансовото напрежение сред младите хора и кредитополучателите с нисък кредитен рейтинг, каза Таварес. Сред непървокласните кредитополучатели процентът на заемите за кредитни карти и автомобили, които са просрочени повече от 30 дни, също се е увеличил, установи VantageScore.

Процентът на просрочие по кредитни карти сега се връща към нивата си отпреди пандемията за младите хора и непървокласните кредитополучатели, показват данните.

Въпреки че нивата на престъпления все още не са причина за безпокойство, "това определено е нещо, което трябва да се наблюдава", каза Таварес.

TransUnion, една от трите големи агенции за потребителски кредитен рейтинг, изчислява, че процентът на просрочени кредитни карти може да нарасне до 8,4% през първото тримесечие на 2023 г. спрямо 8% през първото тримесечие на тази година, ако инфлацията остане висока.

Средният дълг, държан от неосновен клиент, е бил 22 988 долара през първото тримесечие на 2022 г., с изключение на ипотеките, според TransUnion. Това е увеличение от 22 461 долара година по-рано и 22 970 долара през първото тримесечие на 2020 г., преди да започне пандемията в Съединените щати.

Автомобилните заеми съставляват значителна част от този дълг, тъй като търсенето на превозни средства скочи през 2021 г. в Съединените щати, повишавайки цената и продължителността на заемите за автомобили.

Ръководител на голям базиран в САЩ автомобилен кредитор, който работи с много потребители, които не са първокласни, каза, че търсенето е преобърнало максимата, че колата губи стойност веднага щом напусне дилъра.

Клиенти, които просрочват 90 дни, по-често изплащат заема си изцяло, каза изпълнителният директор, който поиска да не бъде назован, обсъждайки непублична информация. Това показва, че кредитополучателите се възползват от високите стойности на автомобилите, за да продадат колата си, вместо тя да бъде върната.

Засега просрочията по заеми за автомобили все още са по-ниски, отколкото преди пандемията, каза изпълнителният директор.

"Смятаме, че нещата ще се върнат към нормалното - всички очаквахме това - но ще станат ли по-лоши от нормалното? Това е въпросът."

Друга особеност на сегашната икономика на САЩ е, че средният кредитен рейтинг се повиши по време на пандемията, в резултат на това, че потребителите харчат по-малко и плащат дългове.

Средният резултат на VantageScore беше 697 в края на юни, с 13 точки по-висок от януари 2020 г.

Bank of America, втората по големина банка в САЩ по активи, наскоро каза, че средният кредитен рейтинг на нейните клиенти е 771.

За най-младите потребители и потребители с най-ниски доходи, които по-бързо усещат въздействието на ценовите шокове от инфлацията, тези кредитни успехи може да са незначителни, ако продължат да трупат дългове по кредитни карти, казаха експерти.

"Всички нови клиенти - или клиенти, които са нови за кредитиране - са по-рискови", каза Моше Оренбух, анализатор в Credit Suisse, който изучава кредитните портфейли на банките. "Голяма част от този ръст (на дълг) замества балансите, платени от хората в ранния период на COVID."