Американският производител на самолети Boeing преговаря с испанската авиокомпания Air Europa и германския туристически гигант TUI за доставката на самолети на стойност 3.5 милиарда долара. Това твърдят близки до преговорите хора, цитирани от агенция Bloomberg.

Според тях Air Europe планира поръчката на 20 машини от типа 737 Max за 2.2 милиарда долара. TUI от своя страна преговаря за 10, както и за допълнителен 787 Dreamliner – всичко на обща стойност от 1.3 милиарда долара.

Очаква се сделката да бъде оповестена тази седмица на авиационното изложение Farnborough International Airshow. Анализаторите очакват и други големи сделки на него.

Boeing вече си осигури 256 поръчки за новата Max версия на бестселъра 737 – моделът, който носи най-много приходи на компанията. Подобрената версия включва нови двигатели и повече аеродинамичност на крилата и ще дебютира във въздуха следващата година.

Новата поръчка се вписва в стила на испанската Air Europa, която има един от най-младите самолетни флотилии в Европа – средна възраст от четири години според сайта на компанията.