Американската фармацевтична верига CVS Health Corp отправи оферта за придобиване на третата по големина здравноосигурителна компания в САЩ Aetna Inc. Предложението е за повече от 200 долара на акция или общо над 66 млрд. долара, съобщават добре информирани източници, цитирани от Reuters.

В случай, че стане факт сделката ще обедини един от най-големите мениджъри на аптеки и фармацевтични оператори в страната с един от най-старите здравни застрахователи, чийто дълбок бизнес варира от работодателското здравеопазване до държавните планове в цялата страна.

Консолидацията на здравеопазването е популярен път за застрахователите и аптеките, които са под натиска на правителството и големите корпораци да намалят нарастващите медицински разходи.

Мениджърите на аптеки като CVS преговарят за цените на лекарствата в плановете за здравно осигуряване с работодателите, а през последните години са все по-настъпателни в преговорите за цените с фармацевтичните компании.

Те често постигат различни видове отстъпки от производителите на лекарства в замяна на включването на техните лекарства във формулярите с по-ниски съпътстващи плащания.

Снимка 320184

Източник: Health Insurance

Свързването с Aetna би могло да осигури на CVS по-голямо влияние в преговорите за цените с производителите на лекарства. Но то би я подложило и на по-голям антитръстов контрол.

Сделката също така би помогнала да се противодейства на натиска върху акциите на CVS след спекулации, че Amazon.com се готви да навлезе на пазара на лекарства, като използва своята огромна платформа за електронна търговия, за да отнеме пазарен дял от традиционните аптеки.

Двете компании, които си партнират активно от години, обсъждат сделката от месеци. Преговорите се водят на най-високо ниво, но конкретните детайли още се договарят.

Все още не е ясно каква част от офертата е под формата на пари в брой и каква на акции, но предвид пазарните стойности на CVS и Aetna от 77 млрд. долара и 54 млрд. долара, вероятно значителна част е в акции.