GEM Global Yield LLC SCS ще инвестира €26 млн. в българската "Еврохолд". Двете дружества вече са подписали споразумение за ангажимент. Срещу средствата GEM ще получи акции в българския холдинг.

"Еврохолд" ще използва средствата за придобиване на дружествата на ЧЕЗ в България и за развитие на застрахователния си бизнес.

"Радваме се, че GEM реши да инвестира в нашия холдинг и да подкрепи инвестиционната ни стратегия. Споразумението с GEM e ясен знак за доверие в мениджмънта и развитието на нашата компания", коментира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд България". Стратегическата дългосрочна цел на родната компания е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и ютилити услуги в Югоизточна Европа.

Основаният през 1991 г. глобален фонд GEM управлява активи за за $3.4 млрд. и е специализиран в управлението на широк набор от инвестиционни инструменти с фокус върху развиващите се пазари по света. Фондът е реализирал до момента над 400 трансакции в 70 държави на пет континента.

Преди седмица "Еврохолд" съобщи още, че планира да набере до €100 млн. от Българската фондова борса, с които да финансира сделката. Предстои предложението на борда да бъде гласувано от от акционерите на извънредно заседание на 10 април. Комисията за финансов надзор също трябва също да даде разрешение.

"Еврохолд" планира да пусне над 79 млн. нови акции с емисионна стойност 2,50 лв. всяка. Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31,6 млн. акции). Основните акционери в "Еврохолд", в това число мажоритарният - "Старком Холдинг" АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала, посочват от компанията.

"Еврохолд" остана единствен кандидат за активите на ЧЕЗ в България още през пролетта на 2019 г. Опитът за сделка обаче първоначално бе спрян от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а по-късно комисията все пак даде одобрение. В крайна сметка на 19 януари т.г. "Еврохолд" получи всички нужни разрешения, включително и от Комисията за водно и енергийно регулиране.

Договорената цена за активите на ЧЕЗ бе €335 млн.