Японският конгломерат Hitachi ще бъде новият собственик на завода на швейцаро-шведската инженерна група ABB в Севлиево, след като двете компании потвърдиха, че са завършили продажбата на подразделението "Енергийни мрежи" на втората.

Общо сделката възлиза на 11 милиарда долара, като тази сума ще даде на купувачът 100% от дивизията, в която влиза и производствената база у нас. Към момента новата група ще оперира под името Hitachi ABB Power Grids, като към момента японската компания е мажоритарен собственик с 80,1%, а ABB остава такъв с дял от 19,9%, става ясно от официално съобщение на дружеството.

Условията на сделката предвиждат инженерният производител да се изтегли от компанията и да продаде дела си в рамките на 3 години след включването на сделката. Самата тя беше обявена през 2018 година.

"Продажбата позволява на ABB да се съсредоточи върху ключовите пазарни тенденции и нуждите на клиентите си, като електроснабдяване и електрообзавеждане на транспорта и индустрията, автоматизирано производство, дигитални решения и все по-устойчива производителност", посочват от групата.

Според съобщението Hitachi ABB Power Grids е световен лидер в енергийните системи, с годишни приходи от около 10 милиарда долара и приблизително 36 000 служители, обслужващи клиенти в над 90 страни.

ABB откри петия си завод в България

Една от най-големите компании в света откри петия си завод в България

Инвестицията в Петрич е в размер на 7 милиона лева

Групата на ABB има сериозно присъствие на българския пазар, като през миналата година тя откри петия си завод в страната, след навлизането и у нас през 1996 година.

Отново през миналата година от компанията обявиха, че са обновили завода си в Севлиево, където се правеха продукти високо напрежение за пренос на енергия.

След разширението базата има площ от 14 500 квадратни метра, като в нея се извършват редица дейности, включително инженеринг, монтаж и изпитване на ключови силови компоненти за газоизолирани КРУ и генераторни прекъсвачи.

В България ABB има два завода за продукти за електро-снабдяване и електрообзавеждане в Раковски и един в Петрич. Наред с това, във Варна има модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и от румънското Черноморие. Компанията разполага с над 2800 служители в страната, като през есента на 2019 година отвори своя втори завод в Петрич и пети в България. Централният офис се намира в София.

ABB, която скоро ще има 5 завода в България

Компанията в топ 500 на най-големите в света, която скоро ще има 5 завода в България

И какво прави тя в двете си бази в пловдивската зона "Раковски"