IBM обяви, че ще придобие бизнес софтуерните платформи StreamSets и webMethods от германската компания Software AG за 2,33 млрд. долара, предаде "Ройтерс". Целта на американския технологичен гигант е да разшири своето портфолио в областта на хибридните облачни решения и изкуствени интелект.

Двете платформи са предназначени за интеграция на приложения и данни, както и управление на API интерефейси. Използват се от над 1500 компании по света.

По информация на Money.bg StreamSets и webMethods осигуряват огромна част от приходите на Software AG и с тях са ангажирани повечето от служителите ѝ - включително у нас. Над 2000 специалисти с технологичен профил ще минат към IBM.

Американска инвестиционна компания купува Software AG

За €2,2 млрд.: Американци купуват германска компания със стотици служители у нас

Silver Lake е един от най-големите технологични инвеститори в света

Купувачът ще финансира сделката с налични средства. В официалната информация за нея от IBM отбелязват, че според IDC глобалният пазар в сферата на софтуерната интеграция ще е за над 18 млрд. долара към 2027 г. при среден годишен растеж от 16,1%.

Придобиването трябва да бъде финализирано към края на втората четвърт на 2024 г.

Кой е продавачът

Основаната в Дармщат през 1969 г. Software AG има над 5000 служители в 70 страни по целия свят. Тя развива интеграционни, облачни и IoT технологии.

Компанията има над 10 000 клиенти, сред които са 50% от Fortune 500 компаниите.

В България Software AG има офис от 2006 г. Към момента за нея работят около 300 служители, от които приблизително 270 са в IT роли.