Американският технологичен гигант IBM обяви, че е придобил основаната в България компания за автоматизация на ИТ и мрежова инфраструктура Pliant. Сделката е с цел затвърждаването на IBM към предлагането на мултиклауд решенията, коментират от американската компания, цитирани от световните медии.

Именно решенията на основания у нас стартъп с централа в Бостън ще помогнат на IBM да разшири портфолиото си на този силно конкурентен и перспективен пазар, подчертават от Pliant.

Кои са новите компании в българския ИТ сектор

Кои са новите компании в българския ИТ сектор

60 на сто от ИТ фирмите, стартирали бизнес у нас през 2023 година, са чуждестранни

Pliant е основана през 2017 година от Весе Бакалов, Димитър Благоев и Мат Голдбърг. Компанията разработва софтуерно облачно решение за автоматизация на различни ИТ процеси, включително поддържане на сървъри, проверка на мрежово оборудване и защита.

"Решенията на Pliant, които се предлагат както като управляван от клиента софтуер, така и като софтуер като услуга, съответстват на концепцията на IBM за изграждане на продуктово портфолио, което прави IT инструментите и уменията достъпни за по-широк кръг разработчици и инженер", пише в официално изявление на американския гигант.

Снимка 642679

Източник: iStock

Припомняме, че през 2023 година IBM се насочи изцяло към мрежите за работа в мултиклауд, като пусна на пазара своя продукт Hybrid Cloud Mesh. С придобиването на Plaint компанията се стреми да развие още повече този потенциал, като предложи продукти, улесняващи мониторинга, свързаността, контрола и автоматизацията на мрежовата инфраструктура в хибридни облачни среди, коментират експерти.

IDC изчислява, че пазарът на мрежите за работа в мултиклауд ще бъде на стойност около $830 милиона през 2024 година и прогнозира, че до 2027 година ще нарасне до близо $3,11 милиарда.

Това е втората сделка на IBM тази година. От април 2020 година до момента компанията е осъществила над 40 придобивания, за да подобри възможностите си за хибриден облак и изкуствен интелект.

IBM започва съкращения заради AI

Технологичен гигант с близо 2000 служители у нас започва съкращения заради AI

Кои са засегнатите отдели?