Американската корпорация Microsoft на 13 октомври сключи сделка за придобиване на студиото на разработчика на най-продаваните игри Call of Duty и World of Warcraft, Activision Blizzard, за 69 милиарда долара, съобщи Reuters.

Производителят на Xbox Microsoft увеличавайки тежестта си на пазара за видеоигри с най-продаваните заглавия, включително "Call of Duty", за да се конкурира по-добре с лидера в индустрията Sony.

Нов обрат по сделката Microsoft - Activision Blizzard за $69 милиарда

Нов обрат по сделката Microsoft - Activision Blizzard за $69 милиарда

Действията на Лондон по спора с ИТ гиганта пораждат съмнения за посоката след Брекзит

Първоначално представена през януари 2022 г., най-голямата сделка в игралната индустрия преодоля последното си голямо препятствие - одобрение от Великобритания - по-рано през деня, след като Microsoft се съгласи да продаде правата за стрийминг за игрите на Activision, за да облекчи опасенията за конкуренцията.

Това стана възможно, след като компанията се съгласи да изключи правата върху облачните игри на Activision от сделката. Те бяха продадени на френския издател на игри Ubisoft Entertainment, който ще може да предлага игрово съдържание на Activision на потребителите, включително чрез абонаментни услуги, отбеляза Органът за конкуренция и пазари (CMA).

Microsoft и Activision: Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Ударът на британския антимонополен орган се оценява на 8 млрд. долара

По-рано британският регулатор одобри закупуването на Activision Blizzard, като каза, че новите условия "ще попречат на Microsoft да ограничи конкуренцията в пространството за облачни игри, докато този пазар расте, като същевременно поддържа конкурентни цени и услуги за клиентите в Обединеното кралство . "

Президентът на Microsoft Брад Смит каза в социалния медиен сайт X (бивш Twitter), че е благодарен за решението на CMA. "Сега преодоляхме последното регулаторно препятствие, за да затворим това придобиване, което вярваме, че ще бъде от полза за играчите и игралната индустрия по целия свят", каза той.

Световната банка разкритикува покупката на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните $69 милиарда

Световната банка разкритикува покупката на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните $69 милиарда

Вместо да купува гигант от света на видеоигрите, би могло компанията да отделя повече пари за бедните страни, смята президентът на Световната банка

Activision прави популярни мобилни заглавия, включително "Candy Crush Saga" и "Call of Duty Mobile" - игри, които бяха изключени от сделката за стрийминг в облак, подписана от Microsoft с френската Ubisoft Entertainment, за да осигури одобрение от Великобритания, пише Ройтерс.

"Microsoft незабавно има над 3 милиарда долара приходи от мобилни устройства", каза анализаторът на Wedbush Securities Майкъл Пачтър, цитиран от агенцията.

Сделката все още среща опозиция от страна на Федералната търговска комисия на САЩ, която се провали в предишния си опит да блокира покупката. Федералната търговска комисия заяви в петък , че е съсредоточена върху обжалването си, но ще "оцени" споразумението на Microsoft с Ubisoft.

Microsoft и Activision: САЩ разрешиха най-голямата сделка в света на игрите

САЩ разрешиха най-голямата сделка в света на игрите

Софтуерният гигант иска да купи гейм компанията за 69 милиарда долара

Но анализаторите смятат, че това ще промени малко. "Въздействието на предизвикателството на FTC ще бъде ограничено до постепенни отстъпки в бъдеще", каза анализаторът на DA Davidson Гил Лурия, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия даде зелена светлина на сделката през май, когато прие ангажиментите на Microsoft да лицензира игри на Activision като "Overwatch" и "World of Warcraft" за други платформи.